Bloggen - Bemannad rymdfart

Hårt arbete 40 mil ovanför jorden

Besättningen för Ax-3, där svenske Marcus Wandt ingår, har skakat av sig resfebern för att sätta igång med arbetet. Det finns flera sätt att följa Marcus ombord på den internationella rymdstationen. Här listar vi några sätt.
Besättningen på rymdstationen januari 2024.
Axiom
Besättningen för Ax-3 och Expedition 70. Samtliga på den internationella rymdstationen.
Ämnen:
´
Publicerad
2024-01-22
Dela artikel:

Andra dygnet på rymdstationen och Marcus Wandt har hunnit installera sig och jobbar nu för fullt med de olika forskningsprojekten de är där för att genomföra.

Sedan Ax-3-besättningen anlände till ISS har de arbetat för att finna sig tillrätta på stationen. Besättningen satte upp sina sovsäckar i sina tilldelade sovutrymmen, Marcus sover i den europeiska Columbus-modulen, och de stämde också av med den befintliga besättningen på ISS om vad som behöver göras och hur man bäst anpassar sig till den tyngdlösa miljön.

"Det var väldigt konstigt att någon knackade på luckan efter 36 timmars resa i kapseln", sa Marcus under välkomstceremonin. Marcus blev i och med ankomsten den 677:de personen genom historien att åka till rymden.

Efter den första natten packade besättningen tillsammans upp det de hade med sig ombord på kapseln och gick även igenom vilka roller och ansvar varje besättningsmedlem har i nödsituationer på ISS. Under den planerade 14 dagar långa vistelsen på ISS kommer Ax-3-besättningen att genomföra över 30 forskningsprojekt och experiment på stationen. Marcus är delaktig i sammanlagt ett 20 tal av dessa och redan första dagen inleddes arbetet med de svenska projekten Orbital Architecture (KTH) och MemoBC (Uppsala universitet).

Det finns flera sätt att följa Marcus Wandts rymdresa:

Ax-3 bloggen hos Axiom: https://www.axiomspace.com/missions/ax3#updates

ESA:s Muninn-sida: https://www.esa.int/Science_Exploration/Human_and_Robotic_Exploration/muninn

Marcus Wandts Instagram: https://www.instagram.com/esaastro_marcus/

Marcus Wandts X: https://twitter.com/astro_marcus

Få veckovisa videohöjdpunkter på: https://roundupreads.jsc.nasa.gov/videoupdate/

NASA:s rymdstationsblogg: https://blogs.nasa.gov/spacestation/

Rymdstationen live (bilder på jorden och radiotrafik mellan besättningen och markkontrollen) https://youtu.be/P9C25Un7xaM