Bloggen - Bemannad rymdfart

En lätt vecka

Marcus Wandt är nu inne på sin andra och sista vecka ombord på den internationella rymdstationen. Den första veckan innebar mycket arbete och anpassning till att arbeta i tyngdlöshet.
Marcus Wandt utför arbete runt ISS och i kupolen medan han bär Cortivisions fNIRS-mössa (Functional Near-Infrared Spectroscopy). Mössan mäter och samlar in nervaktivitet som en del av projektet Orbital Architecture som undersöker effekterna av arkitektoniska miljöer på en astronauts kognitiva prestanda, stressnivåer och stressåterhämtningshastighet.
Michael López-Alegría/Axiom Space
Marcus Wandt utför arbete runt ISS och i kupolen medan han bär Cortivisions fNIRS-mössa (Functional Near-Infrared Spectroscopy). Mössan mäter och samlar in nervaktivitet som en del av projektet Orbital Architecture som undersöker effekterna av arkitektoniska miljöer på en astronauts kognitiva prestanda, stressnivåer och stressåterhämtningshastighet.
Ämnen:
´
Publicerad
2024-01-29
Dela artikel:

Det har varit en minst sagt intensiv vecka i tyngdlöshet. Arbetspassen har avlöst varandra och en mängd forskningsdata har samlats in. Marcus har bland annat ägnat sig åt projektet Orbital Architechture där astronautens hjärnaktivitet mätts för att se om det lite trånga och röriga utrymmet stört hans förmåga att utföra sitt arbete lika effektivt som på jorden.

-       Jag måste säga att det är ett ganska intressant projekt eftersom det finns saker överallt här uppe. Kablar, kontakter, rack, datorer och andra saker runt omkring mig. Kan vi dra slutsatsen att detta påverkar min prestation negativt och om en mer ren design på stationen skulle kunna motverka detta kan det vara värdefulla resultat för framtiden, säger Marcus i en intervju med SVT.

Ett annat forskningsprojekt som Marcus arbetar med är det danska Thor-Davis. I det fotar han bilder av åskmoln från stationens cupola med en speciell kamera som kan ta bilder av blixtar med upp till 100 000 bilder per sekund, vilket ger exakta bilder av vad som händer under ett blixtnedslag. Detta ESA-sponsrade projekt undersöker blixtaktiviteten på ovansidan av åskmoln som sträcker sig up i stratosfären för att bättre förstå åskvädrens roll för atmosfärens dynamik och kemi.

Förutom arbetsmängden har det varit en lätt vecka för Marcus Wandt och den övriga besättningen, ingenting har tyngt deras axlar. Bokstavligt talat. De kunde rapportera tidigt att anpassningen till tyngdlöshet gått snabbt och bra men att arbeta samtidigt som man svävar krävde lite mer av astronauterna, men visade sig ha sina fördelar.

-       Det tog mig ett tag att vänja mig vid det, men efter ett tag inser man hur praktiskt det är att inte ha upp eller ner i rymden. Ibland kan det vara mycket mer praktiskt att arbeta med något liggande på sidan snarare än stående, berättade Marcus för SVT.

Hur praktiskt det än må vara att kunna jobba i rummets alla dimensioner finns vissa saker som bara gör allt svårare. Det lite störiga att allt man lägger ifrån sig liksom flyter iväg till exempel.

-       Som jag nämnde kan det vara praktiskt men det är extremt lätt att tappa bort saker. Du är van vid att lägga ner något och så stannar det där, i mikrogravitation flyter saken iväg och din ryggmärgsreflex är att titta ner för att hitta det när det lika gärna kan vara ovanför dig eller flyta iväg bakom dig. Ibland ser du bara något som flyter förbi och då får du plocka upp det och flyga till din närmaste kollega och fråga dem om de just tappat något.

Marcus Wandt har under sin första vecka genomfört två publika videosamtal från rymdstationen, ett med Aftonbladet och ett med SVT. Under dessa samtal berättade han om allt från praktikaliteter som hur det är att gå på toaletten i tyngdlöshet till hur det är att se jorden från ovan helt utan gränser och med bara en tunn atmosfär som skydd mot universums mörker. Båda samtalen går att se i efterhand.

Marcus Wandt pratar med SVT

Marcus Wandt pratar med Aftonbladet