Bloggen - Bemannad rymdfart

Ett år som astronaut

För precis ett år sedan, 23 november 2022, tillkännagavs den stora nyheten att Marcus Wandt hade valts ut till en av 17 framtida ESA-astronauter. Varför tror Marcus själv att just han valdes till astronaut bland 22 500 sökande från ESA:s 22 medlemsstater? Och vilka är hans bästa tips för den som vill följa i hans fotspår?
Marcus Wandt på scenen och i porträtt
ESA/Axiom
Bilden till vänster visar Marcus Wandt på scenen när han presenterades som ny astronaut inom ESA. Bilden till höger visar Marcus ett år senare i flygdräkten för Axiom Mission 3.
Ämnen:
´
Publicerad
2023-11-23
Dela artikel:

Det här är det första i en serie inlägg, där vi kommer få möjlighet att lära känna Marcus bättre. Varje vecka fram till uppsändningen, som planeras till 10 januari nästa år, tar vi upp nya frågor för att bekanta oss med Sveriges nästa astronaut.

Sedan utnämningen har Marcus utbildats i rekordfart och börjar bli redo för uppsändningen till den till internationella rymdstationen. Men redan innan Marcus Wandt valdes till astronaut hade han fått gå igenom otaliga tester. De sista 50 kandidaterna fick sen delta i panelintervjuer där personlighet och drivkraft studerades i detalj.

När de utvalda astronauterna presenterades stod det klart – det var en salig blandning av människor. Men alla hade erfarenhet från många olika områden och många hade dubbla karriärer.

Det Marcus själv tror stack ut hos honom var en kombination av egenskaper och bakgrund:

Laget över jaget-inställningen, erfarenheter av riskhantering och avvägningar från arbetet som testpilot, vana av att ställas inför snabba beslut i utmanande situationer där det är nödvändigt att lita på teamet omkring en, och erfarenhet av att hantera utmanande och farliga situationer från det militära.

Men det som slutändan skiljde agnarna från vetet tror Marcus var hans förmåga att arbeta i grupp. Han uppfattar alla i gruppen av utvalda som riktiga lagspelare.

Vilket råd skulle du ge unga människor som drömmer om att bli astronauter?

– Gör ett försök, men se till att ha en alternativ plan. En naturvetenskaplig utbildning är en bra start, men vägen till att bli astronaut handlar mycket om att göra det man tycker är kul. Att engagera sig. Det finns inte en bara en väg till att resa i rymden, säger Marcus Wandt.