Bloggen - Rymdteknik

Så har rymddräkterna utvecklats från 60-talet till nutid

Rymden är hett resmål idag. Ändå är destinationen både otillgänglig och rentav livsfarlig för jordens resenärer – i alla fall utan en bra rymddräkt. Följ med på en kavalkad av rymddräkter från 60-talet till i dag.
Så har rymddräkterna utvecklats från 60-talet till nutid
Christer Fuglesang i rymddräkt.
Ämnen:
´
Publicerad
2023-10-23
Dela artikel:

År 2025 bär det av för Artemis III, och för första gången på 50 år ska astronauter återvända till månen. Till uppdraget har NASA presenterat en ny rymddräkt som utvecklats av företaget Axiom Space.

NASA anlitade Axiom för att ta fram nya rymddräkter i juni 2022, efter att ha tillbringat år och spenderat miljoner på att utveckla sina egna. Trots att NASA spenderat 420 miljoner dollar sedan 2017 rapporterade man i augusti 2021 att de egna dräkterna inte skulle vara redo för rymden förrän tidigast i april 2025.

Det alltså är inte helt lätt att skapa en dräkt som skyddar människor i rymdens vakuum. De allra första operativa rymddräkterna introducerades i början av 1960-talet för att skydda högtflygande astronauter när de riskerade sina liv i rymdforskningens namn.

Vi kollar närmare på de rymddräkter som NASA:s astronauter har burit sedan 1960-talet fram till idag, och vad som kommer framöver.

Mercury suit
NASA

Mercury Suit (1961–1963)

De sju Mercury-astronauterna var (från vänster) Wally Schirra, Alan Shepard, Deke Slayton, Gus Grissom, John Glenn, Gordon Cooper och Scott Carpenter.

Det var under projektet Mercury som amerikanska medborgare för första gången tog sig ut i omloppsbana runt jorden. För att skydda de första astronauterna från plötslig tryckförlust modifierade NASA tryckdräkter för jetflygplan från den amerikanska flottan.

Varje rymddräkt hade ett lager av neoprenbelagd nylon på insidan och aluminiserad nylon på utsidan för att hålla dräktens innertemperatur så stabil som möjligt. Sex astronauter flög med dräkten innan NASA tog den ur bruk.

Gemini_suit
NASA

Gemini Suit (1965–1966)

Gemini var NASA:s andra rymdprogram, och ett program med mer ambitiösa mål. Gemini-kapseln transporterade en besättning på två astronauter ut i rymden, och uppdraget varade i två veckor.

David Clark Company designade Gemini-dräkterna så att de skulle vara flexibla under tryck, och vidtog extra åtgärder för att göra dem bekvämare än dess föregångare Mercury-dräkterna. Till exempel kunde de ansluta till en bärbar luftkonditionering för att hålla astronauterna svala tills de kunde ansluta sig till rymdfarkostens ledningar. Dräkterna vägde mellan sju och femton kilo. 

gemnini spacewalk suit
NASA

Gemini Spacewalk Suit (1965–1966)

Till vänster: Astronauten Ed White i rymden när Gemini 4 passerar över södra Kalifornien.

Till höger: Testpersonen Fred Spross, bär rymddräkten Gemini och den extraveikulära utrustningen. Hjälmen är utrustad med ett guldpläterat visir som skyddar astronautens ansikte från ofiltrerade solstrålar. Systemet består av ett livsuppehållande pack, som bärs på bröstet, och ett stödpack som bärs på ryggen.

En typ av Gemini-dräkt, kallad G4C, utformades för NASA:s första rymdpromenader. Under uppdragen skulle astronauterna öppna luckan och lämna säkerheten i sin farkost för att arbeta i rymdens vakuum.

För att klara av den tuffa miljön kopplades dräkterna till rymdfarkosten via en slang som försåg astronauterna med syre. Om det skulle uppstå problem hade vissa varianter av dräkten upp till 30 minuters reserver för livräddning. Den tyngsta varianten vägde runt 15 kilo.

Apollo suite
NASA

Apollo Spacewalk Suit (1967–1975)

Apollo 11-astronauten Buzz Aldrin på månen. I reflektionen i visiret ser vi Neil Armstrong.

Apollo-programmet förde de första människorna till månen, och det var ingen enkel uppgift. Astronauterna behövde mer skydd än vad de tidigare dräkterna kunde erbjuda.

De första människorna på månen behövde extra försvar mot finkornig regolit (måndamm) som är lika vasst som glas. De behövde även skydd mot kraftiga temperaturväxlingar från sol till skugga, flexibilitet för att installera utrustning och plocka upp månstenar, samt förmåga att klara sig i flera timmar utanför rymdskeppet.

Dräkten bestod av ett dussin lager tyg, tjocka stövlar och ett robust livsuppehållande system. Med dräkten på vägde varje person mer än 180 kilo på jorden, men bara en sjättedel så mycket i månens svagare gravitationsfält.

First Space Shuttle Flight Suit
NASA

First Space Shuttle Flight Suit (1981)

Astronauterna Robert L. Crippen, till vänster, och John W. Young, till höger, tar på sig sina tryckdräkter före uppskjutning 1981.

Uppdraget Space Transportation System 1, STS-1, var den första rymdfärden i omloppsbana inom NASA:s rymdfärjeprogram.

Columbia var den första rymdfärjan och vägde runt 100 ton. Den tog med sig en besättning på två astronauter ut i rymden och kretsade runt jorden 37 gånger innan den åter trädde in i atmosfären och gled tillbaka till en landningsbana. Astronauterna skulle inte vistas ute i rymden, så de bar bara en nödutskjutningsdräkt som, precis som Mercury-dräkten, var en modifierad version av en tryckdräkt för hög höjd.

Extravehicular Mobility Unit
NASA

Extravehicular Mobility Unit (1979-nutid)

Extravehicular Mobility Unit är den rymddräkt som bärs av astronauterna under en rymdpromenad på den internationella rymdstationen. Rymddräkten består av många olika delar som gör att den kan återanvändas i upp till sex år av astronauter med olika längd.

Astronauterna under rymdfärjans era ska regelbundet arbeta i rymden för att underhålla satelliter, och för att bygga och underhålla den internationella rymdstationen, ISS. Till det behövde de en dräkt för rymdpromenader.

NASA skapade Extravehicular Mobility Unit, en tryckdräkt med 14 lager som kunde stå emot det hårde klimatet i rymden och hålla astronauterna vid liv i mer än åtta timmar. Fullt lastad med utrustning och förnödenheter väger dräkten nästan 145 kilo på jorden.

NASA testade också en jetpack-liknande enhet till dräkten, som gjorde att astronauterna kunde flyga runt fritt och utan förankring. Människor ombord på ISS använder idag en avancerad version av Extravehicular Mobility Unit när de underhåller rymdstationen.

Space Shuttle Flight Suit
NASA

Space Shuttle Flight Suit (1988–2011)

Fem astronauter utsågs att flyga ombord på rymdfärjan Discovery för STS-53-uppdraget som flögs i slutet av 1992. På bilden syns från vänster till höger (främre raden) Guion S. Bluford och James S. Voss, uppdragsspecialister, samt (bakre raden) David M. Walker, uppdragschef, Robert D. Cabana, pilot, och Michael R.U. (Rich) Clifford, uppdragsspecialist.

Den dräkt som astronauterna bar under rymdfärjeprogrammet kallas ibland för ”pampdräkt” på grund av sin färg. Dräkten är utrustad med handskar med låsring på handleden, vätskekylning, förbättrad ventilation och extra lager av isolering.

Sokol launch entry suite
NASA

Sokol Launch and Entry Suit (nutid)

Astronauten David Saint-Jacques från Canadian Space Agency bär sin Sokol-dräkt under en läckagekontroll innan han lämnar den internationella rymdstationen den 24 juni 2019. 

Den blåfordrade rymddräkt som vi ser många astronauter bära idag är en rysk dräkt kallad Sokol- eller Falcon-rymddräkt.

Den 22 kilo tunga dräkten används för att skydda de astronauter som flyger inuti den ryska Soyuz-raketen, och är ganska lik de dräkter som användes ombord på rymdfärjorna.

SpaceX dräkten
SpaceX

SpaceX Crew Dragon Flight Suit (2020-nutid)

Roscosmos-kosmonauten Andrey Fedyaev, NASA-astronauterna Warren Hoburg och Stephen Bowen, samt UAE-astronauten (Förenade Arabemiraten) Sultan Alneyadi. 

Dessa vita rymddräkter designades av kostymdesignern Jose Fernandez för Elon Musks företag SpaceX, och presenterades under en presskonferens 2017. NASA-astronauterna Bob Nehnken och Doug Hurley var de första som använde dräkterna när de flög ut i rymden i en Crew Dragon-kapsel i maj 2020.

De futuristiska dräkterna är endast avsedda för Crew Dragon-kapseln och är inte lämpliga för en rymdpromenad. Crew Dragon används för att transportera NASA-astronauter till och från den internationella rymdstationen, samt för kommersiella flygningar.

Starliner
NASA

Boeing CST-100 Starliner Flight Suit (2022-nutid)

Företaget Boeing presenterade sin ljusblå flygdräkt ”Starliner” i juni 2022. Den är utformad för att användas ombord på kapslarna CTS-100 Starliner, som förväntas ta sin första besättning till rymden inom kort.

Dräkterna har en hjälm som fästs med en tjock, lufttät dragkedja, vilket gör att man slipper en tung eller skrymmande halsring.

Axiom Space
Axiom Space

Axiom Extravehicular Mobility Unit Suit (2023)

Axiom Extravehicular Mobility Unit, eller AxEMU, presenterades i mars 2023. Den mörkgrå och orangefärgade versionen är en prototyp. Den slutgiltiga versionen kommer att vara vit, eftersom astronauterna måste bära vitt när de är på månen för att reflektera värme och skydda sig mot höga temperaturer.

Axiom har också nyligen tillkännagivit att det lyxiga modemärket Prada designar rymddräkten för NASA:s uppdrag Artemis III 2025.