I början av maj anlände rymdteleskopet Euclid hamnen i Florida med en båt från Italien. Enligt planerna ska Euclid sändas ut i rymden i början av juli med hjälp av SpaceX bärraket Falcon 9 från Cape Canaveral.
Euclid ska placeras på samma plats som James Webb-teleskopet i den så kallade andra Lagrangepunkten, L2, ungefär 1,5 miljoner kilometer från jorden. Vid den här platsen balanserar jorden och solens gravitation ut varandra och objekt som placeras i de olika Lagrangepunkterna (finns fem totalt) ”fastnar” och följer jorden och månen runt solen. L2 ligger bakom jorden sett från solen och är därmed i konstant skugga. Något som är väldigt bra för teleskop som ska observera universum.
Ska studera universum mörker
Euclid ska ge oss en bättre förståelse för de "mystiska" komponenterna i vårt universum, som kallas mörk materia och mörk energi.
Till skillnad från den normala materia som vi upplever här på jorden varken reflekterar eller avger den mörka materian ljus. Den binder ihop galaxer och tros utgöra ungefär 25 procent av all massa i universum. Vi har känt till den i ett sekel, men dess sanna natur är fortfarande en gåta.
Mörk energi är en liknande gåta. Astronomer har visat att universums expansion under de senaste fem miljarder åren har accelererat snabbare än väntat. Många tror att denna acceleration drivs av en osynlig kraft, som har kallats mörk energi. Denna utgör ungefär 70 procent av energin i universum.
Räknar man bort den mörka materian och energin återstår bara 5 procent och det är vad allt du någonsin sett består av.