Rymdteleskopet James Webb kallas ofta för Hubbles efterträdare, men i verkligheten är Webb mer än så. Med det nya Mid-InfraRed Instrument (MIRI) är Webb också en efterträdare för tidigare infraröda teleskop, så som ESA:s Infrared Space Observatory och NASA:s Spitzer.
Vi ska ta en närmare titt på Webbs coolaste instrument, och hur det gör det möjligt att se mer av universum än någonsin tidigare.
Allt handlar om ljus
För att förstå James Webb, och många av de vetenskapliga instrument som finns installerade på teleskopet, behöver vi först förstå ljus.
Ljus består av elektromagnetisk strålning som rör sig på olika våglängder. Det ljus som vi kan se med våra egna ögon brukar kallas för synligt ljus, och är bara en liten del av det ljus som finns i världen. Det finns ljus med högre våglängd; så som ultraviolett strålning, röntgenstrålning och gammastrålning, och ljus med lägre våglängd; så som infraröd strålning, mikrovågor och radiovågor.
Många kosmiska objekt utstrålar infraröd strålning, som har längre våglängd än det synliga ljuset och därför är osynligt för det mänskliga ögat. Jorden utstrålar främst infrarött ljus, vilket gör att man lättare kan upptäcka jordliknande planeter med hjälp av infraröda instrument.