Bloggen - Solsystemet

Tio år med Curiosity

För tio år sedan landade NASA:s rover Curiosity på Mars. Efter stora framgångar under sin tid på planeten är det dags för Curiosity att påbörja ett nytt och spännande kapitel av sitt uppdrag: bestigningen av ett marsberg.
En Mars-selfie tagen av Curiosity.
NASA/JPL-Caltech
En Mars-selfie tagen av Curiosity.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-08-18
Dela artikel:

Sedan sin landning på den röda planeten i augusti 2012 har Curiosity kört 29 kilometer och klättrat 625 höjdmeter i utforskandet av den så kallade Gale-kratern och berget Mount Sharp. Målet är att hitta tecken på att det för miljoner år sedan fanns möjligheter för liv på Mars.

Under Curiositys uppdrag har nya lösningar hittats för att minimera slitage och hålla rovern i rullning, vilket resulterat i att uppdraget nyligen förlängts med ytterligare tre år. Här tittar vi närmare på Curiositys tio år på Mars, och vad som har åstadkommits.

Ett aktivt årtionde

Det har varit en händelserik tid för Curiosity. Hittills under sin tid på Mars har rovern tagit 494 540 bilder, sänt 3 102 gigabyte data till jorden samt borrat efter 35 prover och skopat upp 6.

Curiosity har studerat den röda planetens himmel och fångat bilder av lysande moln och passerande månar, och upptäckter från rovern har resulterat i 883 vetenskapliga artiklar. Bland annat har Curiositys sensorer använts för att mäta mängden högenergistrålning på planetens yta. Dessa data är viktiga för att hitta sätt att skydda astronauter under framtida uppdrag.

Men den kanske viktigaste upptäckten som gjorts med hjälp av rovern är att det under ett tiotal miljoner år fanns flytande vatten, såväl som de kemiska byggstenar och näringsämnen som behövs för liv, i Gale-kratern på Mars. Man har upptäckt att kratern en gång innehöll en sjö vars storlek ökade och avtog med tiden. Förändringarna i Mars historia har bildat olika lager på berget Mount Sharp, vilket har gjort det möjligt för forskare att identifiera förändringar över olika perioder i planetens historia.

Denna sammansatta bild visar de högre regionerna av Mount Sharp. Bilderna togs av Curiosity den 9 september 2015.
NASA/JPL-Caltech

Denna sammansatta bild visar de högre regionerna av Mount Sharp. Bilderna togs av Curiosity den 9 september 2015.

I nästa steg av sitt uppdrag ska Curiosity köra genom en kanjon mot en ny region. Den nya regionen tros ha bildats när vatten torkat bort, och lämnat bakom sig saltfyllda mineraler, så kallade sulfater.

Inom området finns det flera mål i sikte, så som Gediz Vallis-kanalen, som kan ha utformats under en översvämning sent i Mount Sharps historia. Området är av intresse för att undersöka hur länge de beboeliga klimatförhållanden som Curiosity tidigare har upptäckt kan ha hållit i sig.

Hur håller man en rover i rullning?

Hemligheten bakom Curiositys framgång är inget mindre än ett team av hundratals engagerade ingenjörer, som har katalogiserat varje spricka i hjulen och testat varje rad av datorkod innan den sänds ut i rymden.

Så fort rovern landade på mars har all aktivitet utgått från det faktum att det inte finns någon i närheten för att genomföra reparationer, och man har stället fått arbeta kreativt med det som redan finns ombord på Curiosity.

En födelsedagsposter. I augusti har Curiosity spenderat 10 år på Mars yta, och rovern är fortfarande i rullning.
NASA/JPL-Caltech

En födelsedagsposter. I augusti har Curiosity spenderat 10 år på Mars yta, och rovern är fortfarande i rullning.

För att minimera skadorna på hjulen håller ingenjörerna ögonen öppna efter förrädiska markområden, och de har utvecklat en algoritm för att hjälpa med detta. Teamet har också tagit till ett liknande tillvägagångssätt för att hantera roverns långsamt sinande energiförråd.

Curiosity förlitar sig på ett långlivat, kärnkraftsdrivet batteri för att fortsätta rulla. I batteriet finns plutoniumpellets som när de faller sönder genererar värme, som rovern sedan omvandlar till kraft. På grund av bränslets gradvisa förfall kan Curiosity inte göra lika mycket på en dag nu som den gjorde under sitt första år. Därför arbetar teamet för att budgetera roverns energi, och har på så sätt listat ut vilka aktiviteter som kan genomföras parallellt för att optimera den energi som finns.

Det är tack vare detta driv och engagemang som Curiosity rullar än idag. Förhoppningen är att rovern ska fortsätta att rulla under åren som kommer, och vi väntar spänt på vad Curiositys fortsatta utforskande av Mount Sharp ska avslöja.