Sedan sin landning på den röda planeten i augusti 2012 har Curiosity kört 29 kilometer och klättrat 625 höjdmeter i utforskandet av den så kallade Gale-kratern och berget Mount Sharp. Målet är att hitta tecken på att det för miljoner år sedan fanns möjligheter för liv på Mars.
Under Curiositys uppdrag har nya lösningar hittats för att minimera slitage och hålla rovern i rullning, vilket resulterat i att uppdraget nyligen förlängts med ytterligare tre år. Här tittar vi närmare på Curiositys tio år på Mars, och vad som har åstadkommits.
Ett aktivt årtionde
Det har varit en händelserik tid för Curiosity. Hittills under sin tid på Mars har rovern tagit 494 540 bilder, sänt 3 102 gigabyte data till jorden samt borrat efter 35 prover och skopat upp 6.
Curiosity har studerat den röda planetens himmel och fångat bilder av lysande moln och passerande månar, och upptäckter från rovern har resulterat i 883 vetenskapliga artiklar. Bland annat har Curiositys sensorer använts för att mäta mängden högenergistrålning på planetens yta. Dessa data är viktiga för att hitta sätt att skydda astronauter under framtida uppdrag.
Men den kanske viktigaste upptäckten som gjorts med hjälp av rovern är att det under ett tiotal miljoner år fanns flytande vatten, såväl som de kemiska byggstenar och näringsämnen som behövs för liv, i Gale-kratern på Mars. Man har upptäckt att kratern en gång innehöll en sjö vars storlek ökade och avtog med tiden. Förändringarna i Mars historia har bildat olika lager på berget Mount Sharp, vilket har gjort det möjligt för forskare att identifiera förändringar över olika perioder i planetens historia.