På framtida rymdfärder behöver astronauter kunna odla mycket av sin egen mat. Det är särskilt viktigt på längre rymdexpeditioner, dels för att undvika att astronauterna ska behöva ta med sig massa tung last, dels för att det är svårt att få mat att hålla så lång tid som är nödvändigt.
Redan nu odlas sallad i en ”miniträdgård” på den Internationella rymdstationen (ISS). Utöver grönsaker som går att odla utan jord, exempelvis tomat, spenat, paprika och sallad behöver astronauterna även runt 400 gram protein per dag. Försök med odlat kött pågår och forskning görs även på insekter som potentiell proteinrik kost framöver. Nu kan dock ett mer smakrikt alternativ vara på väg, nämligen odlad norsk lax. Forskare på Clara Venture Labs i Bergen undersöker nu om fiskodlingar, som designas för användning i rymden, kan ge astronauterna det protein de behöver.
I projektet Norwegian Fish in Space undersöker man om det går att föda upp lax som väger 50–100 gram i en sluten fiskodling i rymden. Tanken är att odlingen ska fungera som ett litet oberoende ekosystem och lösa proteinbehovet på längre resor till exempelvis Mars och Lunar Gateway, den nya rymdstationen som ska byggas för att gå i omloppsbana runt månen.
Tidigare forskning från USA, Tyskland och Japan visar att fiskar kan befrukta och lägga ägg, kläckas, överleva och växa i rymden. På ISS och under parabolflygningar har det redan gjorts experiment med små akvariefiskar i viktlös miljö. Dessa var inte avsedda till föda, men bidrog till att idén med odlad lax som föda till astronauter föddes.
Lax anses vara den mest lämpliga fisken att odla i rymden. Den växer snabbt och förhållandet mellan mat och vikt är bra när den odlas i anläggningar med återvunnet vatten. Att lax kan leva i återvunnet sötvatten är också en viktig aspekt för att odling i rymden ska fungera.
Projektet Norwegian Fish In Space, som stöds till 50 procent av den norska rymdmyndigheten (Norsk Romsenter), kommer initialt att pågå i ett år.