Att människan är utvecklad för att leva ett liv på jorden blir tydligt när astronauter vistas långa perioder i tyngdlöshet i rymden. Astronauter förlorar ungefär en procent benvävnad per månad som de tillbringar i rymden. Dessutom tappar de muskelmassa, och allra mest tappar de största musklerna med upp till 40 procent.
Att förlora en procent benvävnad låter inte så mycket, men i och med att benen blir mer porösa ökar risken för frakturer betydligt. Problemet uppkommer främst när astronauten återvänder till jorden och utsätts för gravitation, men förlorad muskel- och benmassa kan även innebära svårigheter vid till exempel rymdpromenader eller nödsituationer.
För att minimera problemen utövar astronauten över två timmar fysisk träning per dag. Men att motverka effekterna av tyngdlöshet är inte lätt, och forskarna söker hela tiden efter nya metoder och lösningar.
Sallad kan ge starkare skelett
I en ny studie från University of Canada (UC Davis) har forskare experimenterat med en ny typ av sallad, som producerar bisköldkörtelhormon (PTH). Forskarna tror att denna nya rymdsallad, som är modifierad med hjälp av genteknik, kan hjälpa astronauter att bibehålla bentätheten under sin rymdvistelse.
Bisköldkörtelhormon, som bland annat hjälper till att stimulera bentillväxt, produceras naturligt av bisköldkörteln. Personer med låga nivåer av hormonen kan få injektioner med PTH. Men dagliga injektioner är inte en lämplig lösning för de som deltar i långvariga rymdexpeditioner.
I stället skulle astronauterna kunna plantera genmodifierade frön. Dessa frön är väldigt små, flera tusen ryms i en flaska lika stor som en tumme. Enligt forskarna innehåller rymdsalladen 10–12 mikrogram hormon per kilo färsk sallad. Det innebär att en astronaut skulle behöva äta en stor mängd, 380 gram om dagen, för att få tillräckligt med PTH för att bibehålla sin bentäthet.