Bloggen - Solsystemet

Artemis – tillbaka till månen

Apolloprogrammet avslutades 1972, sedan dess har ingen människa varit på månen. I år genomförs det första steget i Artemisprogrammet inom vilket människan ska återvända till vår närmaste himlakropp utanför jorden. Men varför ska vi tillbaka till månen?
Artemis
NASA
Ämnen:
´
Publicerad
2022-02-21
Dela artikel:

Apolloprogrammet inleddes under den amerikanska presidenten John F. Kennedys första månader vid ämbetet år 1961. Programmet hade som mål att med bemannade färder utforska månen och att skapa förutsättningar för en permanent närvaro genom etablerande av baser på månens yta. Varför? Enligt Kennedy var det just för att det vid tidpunkten var nästan helt orimligt svårt.

“We choose to go to the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard.“ Detta yttrade John F. Kennedy under ett tal år 1962.

Inom Apolloprogrammet skulle månen nås i syfte att skapa hopp och tro hos amerikanerna. Det skulle leda till intresse, engagemang och tekniska framgångar. Apolloprogrammet leddes av det amerikanska rymdorganet NASA och år 1969 lyckades de med den första bemannade landningen på månen då Neil Armstrong och Buzz Aldrin tog sina berömda första steg. Därefter följde fem lyckade landningar på månen med fem par astronauter få av oss kommer ihåg namnen på. Den sista mannen som hittills stått på månen hette Eugene A. Cernan. Detta var i december 1972.

Målet med Apolloprogrammet uppfylldes alltså aldrig fullt ut. Man lyckades ta sig till månen men någon bas blev det aldrig tal om. NASA:s fokus riktades om, från månen till rymdfärjorna och den internationella rymdstationen i nära omloppsbana. Närmre jorden har tekniken- och kunskapen kring bemannade rymdfärder vässats och till sist är nu stunden kommen att återvända till vår närmaste himlakropp utanför jorden. Artemis är inom den grekiska mytologin tvillingsyster till Apollon och genom att namnge 2020-talets stora rymdprogram på detta vis hoppas man nu kunna återskapa den samlande kraft Apolloprogrammet hade. Syftet med Artemis är i princip detsamma som Apollo, men nu kan man bygga vidare på all den kunskap man samlat på sig de senaste 50 åren.

I samarbete med främst den europeiska rymdorganisationen ESA ska NASA återvända till månen för vetenskapliga upptäckter, ekonomiska möjligheter och för att inspirera en ny generation av rymdintresserade. I filmen nedan förklarar NASA varför månen är så speciell.