Bloggen - Astronomi

Parker Solar Probe kände på solen och förevigade det i bilder

NASA bekräftade nyligen att rymdsonden Parker Solar Probe blev den första att träda in i solens atmosfär. En fantastisk bedrift som dessutom fångades på bild av sonden själv.
Parker Solar Probe
NASA
´
Publicerad
2021-12-22
Dela artikel:

Parker Solar Probe färdades i april i år genom solens yttre atmosfär, den så kallade koronan. Detta ska sonden göra under minst femton gånger till så att vi på jorden kan lära oss mer om solens yttre hölje och utöka vår kunskap om solvindens ursprung och utveckling.

Att färdas så nära solen som Parker gjorde i april, 13 miljoner kilometer från ytan, är en bedrift i sig. Det är första gången någonsin en farkost kommer så nära solen utan att förgås. Då är det en extra bonus att Parker dessutom tog bilder av sin färd som nu publicerats av NASA:s Goddard Space Center.

I den korta filmen som bygger på stillbilder från ett av Parkers instrument kan man i bakgrunden se såväl Vintergatan som jorden, Jupiter, Venus, Merkurius, Saturnus och Mars. Parker har inte bara satt rekord som den rymdsond som varit närmast solen, den har även hastighetsrekordet för snabbaste farkost någonsin. På sin framfart genom koronan höll den en hastighet av hisnande 147 kilometer per sekund eller 529 200 kilometer i timmen.

Läs mer om Parker Solar Probe här

Venus, Merkurius, Mars
NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory

Venus, Merkurius och Mars.

Jupiter, jorden Saturnus
NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory

Jupiter, jorden och Saturnus.

Vintergatan och Venus
NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory

Vintergatan och Venus.