En digital tvilling är en kopia i datormiljö av något som finns i verkligheten. Det kan vara ett hus, en stad eller en maskin. Det som skiljer en digital tvilling från en 3D-modell är tvillingens koppling till ett levande datorflöde. Just nu arbetar flera forskare med att ta fram en digital tvilling av vår egen planet.
Under 2020 initierade ESA ett projekt för att undersöka hur jordobservationer kan nyttjas som datakälla för att skapa en digital tvilling av jorden – en dynamisk, digital kopia av vår planet som på ett tillförlitligt sätt kan härma jordens beteende.
Utöver observationer från rymden kräver projekten en kombination av in situ-mätningar, det vill säga mätningar nere på jorden, och artificiell intelligens. Med hjälp av dessa dataflöden skulle tvillingen i framtiden kunna hjälpa oss att visualisera och förutspå naturlig och mänsklig aktivitet. Tvillingen kan även övervaka jordens hälsa.
Hittills har ESA startat ett projekt för att skapa flera föregångare, eller prototyper. På så sätt har forskare kunnat undersöka några av de huvudsakliga vetenskapliga och tekniska utmaningarna med att bygga en digital tvilling av jorden. Varje prototyp som undersökts har fokuserat på ett särskilt område i jordens ekosystem.
Här kan du läsa mer om dessa områden och hur en digital tvilling kan användas för att förstå vår planet: