Auroran, också känt som norrsken, är vackra ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar från solen når atmosfären runt jordens polarregioner. Solens utbrott är dock mer än bara ett vackert spektakel. Utbrotten kan störa eller skada satelliter, och i vissa extrema fall påverka infrastruktur på jorden.
DLR:s Institute for Solar-Terrestrial Physics studerar rymdväder för att vi bättre ska kunna förstå, och förutspå, solstormarnas effekt.
– Våra högteknologiska samhällen behöver skyddas. Vi måste vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att vår infrastruktur på jorden, i luften eller i omloppsbana kring jorden påverkas negativt av rymdvädrets effekter. Genom att grunda detta nya institut bidrar vi i skapandet av en nationell rymdvädertjänst, säger Anke Kaysser-Pyzalla, ordförande i DLR:s styrelse, i ett uttalande.
DLR:s Institute for Solar-Terrestrial Physics kommer bedriva grundläggande och tillämpad forskning med målet att skydda den teknologiska infrastrukturen på jorden och i rymden. Bland annat utvecklas en rymdvädertjänst med syftet att förutspå och förebygga skada från rymdväder.
För att göra detta fokuserar forskarna på det så kallade magnetosfär-jonosfär-termosfärsystemet (MIT). Systemet berör de områden i jordens atmosfär där särskilda egenskaper eller interaktioner kan påverkas av solstormar. Det handlar om komplexa relationer, och en bättre förståelse av dem kan bidra till att uppnå målet att förutspå och undvika rymdvädrets negativa konsekvenser.
Rymdväder och solstormar – vad innebär det?