För drygt 50 år sedan landade man astronauter på månen med Apollo-programmet. Sextiotalet var en kaosartad tid i USA då landet var upprivet efter Vietnamkriget, genomgick protester om mänskliga rättigheter och hade en allmän spänd tillvaro med Kalla kriget. I de svåra tiderna som var, menar Jim Bridenstine, att Apollo-programmet kunde ge både amerikanarna, och människor världen över, hopp.
- Idag har Nasa möjlighet att göra något liknande med Artemis-programmet och kommande månmissioner, säger Bridenstine. Det är viktigt att Nasa gör detta nu då landet, och hela världen, har skakats av corona-pandemin.
Ingen har satt sin fot på månen sedan besättningen på Apollo 17 återvände från månen i december 1972. Nu arbetar Artemis-programmet för att landa astronauter nära månens sydpol år 2024. Målet med Artemis är också att etablera en långsiktig mänsklig närvaro på och omkring månen år 2028. Det Nasa kommer lära sig under de kommande månmissionerna, tror Bridenstine, sedan kommer vara applicerbara på 2030-talets bemannade Mars-missioner.
Under presskonferensen kom Nasa även med nyheter som är ett stort steg för Artemis. Nasa har skrivit kontrakt med tre företag som kommer att utveckla bemannade månlandare för programmet. De tre företagen är SpaceX, Dynetics samt en sammanslutning av företag som leds av Blue Origin. De närmsta tio månaderna kommer de tre företagen få dela på 967 miljoner dollar för att utveckla deras koncept.
Nasa planerar även att ta fram en mindre rymdstation som ska ligga i bana runt månen. Rymdstationen ska heta Getaway och kommer vara en stor del av Artemis-programmet.