Att det brinner i Australien är inte ovanligt, det händer i princip årligen och området i sydöstra Australien kan liknas med Kalifornien och medelhavsområdet i sin benägenhet att brinna. I Dagens Nyheter går att läsa att de många eukalyptusträden, avsaknaden av vattendrag och att klimatet i regionen gör att bränder lätt uppstår och sprids. I år har det varit extremt men bränder i regionen är naturliga inslag. Anders Granström, universitetslektor vid Institutionen för skogens ekologi och skötsel på Sveriges lantbruksuniversitet, säger till Dagens Nyheter att:
– Allvarliga bränder i den här delen av världen är inte ett nytt fenomen, även om det här är en extrem situation. Tittar man över längre period, 30–40 år, så har det varit extrema situationer nu och då.
För att få en bättre överblick över bränderna kan brandmännen, myndigheter och privatpersoner använda sig utav satellitdata. För Europa finns The European Forest Fire Information System (EFFIS) som ryms inom det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus. Internationellt kan man använda sig av Nasas Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS) och applikationen Worldview.
Vi på Rymdstyrelsen har med hjälp av Worldview tagit fram ett par bildserier som visar på brändernas utveckling i sydöstra Australien från början av november 2019 till nu. Vill man ta fram sina egna bilder kan man göra det helt gratis.
Samtliga bilder är öppna data och är fria att användas med hänvisningen "Nasa Worldview". De röda punkterna i bilderna är aktiva brandhärdar.