Enligt teoretikernas beräkningar kan svarta hål i Vintergatan max uppnå en massa på 25 gånger vår egen sol. Utanför vår galax, i hjärtat av andra galaxer, finns det såklart svarta hål som är enormt mycket större än så – med massa på över miljarder gånger vår sol.
- Enligt de flesta modeller borde inte ett svart hål av den här massan existera i vår galax, säger huvudförfattaren av rapporten, Jifeng Liu, biträdande generaldirektör på National Astronomical Observatories i Kina. Vi trodde att massiva stjärnor med den kemiska komposition som är typisk för vår galax inte kunde lämna efter sig den typen av kvarleva efter deras död. Men nu måste teoretikerna jobba på att förklara den här formationen.
Jifeng Lius team upptäckte det svarta hålet genom att observera en stjärna som låg i bana runt något som var osynligt för ögat. Till hjälp använde de sig av Kinas Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope (LAMOST). Stjärnan döptes till LB-1 och de bekräftade dess existens med ytterligare två optiska teleskop, Gran Telescopio Canarias på Kanarieön La Palma i Spanien och Keck I på Hawaii.
Det svarta hålet befinner sig relativt nära jorden med ett avstånd på 13 800 ljusår. Jämfört med Vintergatans totala estimerade diameter på 200 000 ljusår är det ganska lite.