Häromdagen kunde man läsa att astronauten Jessica Meir skördade och åt sallad som odlats ombord på den internationella rymdstationen ISS. I förra veckan anlände också Zero-G-Kitchen Space Oven till stationen som en del i ett experiment om att tillaga mat i tyngdlöshet, i paketet låg också kakdeg och till och med färdiga kakor till besättningen. Båda dessa exempel tillhör dock ovanligheterna. En vardag på rymdstationen har en betydligt mindre extravagant meny bestående av torkad eller halvtorkad mat i platta portionsförpackningar. Det är till och med så att mat i rymden aldrig tillagats innan tyngdlöshetsugnen, och även nu bygger receptet på halvfabrikat. Degen är förbakad på jorden.
Under pågående Kvalitetsmässan i Göteborg fanns Vickie L. Kloeris på plats för att berätta mer om mat i rymden. Hon har de senaste decennierna, innan hon gick i pension för ett litet tag sedan, haft rollen som Nasa ISS Food System Manager. Det betyder att hon varit en av de som utvecklat vad astronauterna äter, och hur de gör det, när de är på resa genom rymden. Så vad äter en astronaut?