Bloggen - Rymdteknik

Jessicas första vecka på rymdstationen

Idag har Jessica Meir varit på den internationella rymdstationen i en vecka. Den har fyllts med uppstart av experiment, ceremonier, arabisk festmåltid och ett farväl av goda vänner och kollegor. En minst sagt hektisk första vecka på nya arbetsplatsen.
Jessicas första vecka på rymdstationen
´
Publicerad
2019-10-03
Dela artikel:

Den första tiden på rymdstationen handlar främst om att acklimatisera sig. Det tar lite tid för kroppen att vänja sig vid mikrogravitation. Man kan känna sig lite sjösjuk till en början och kanske sova dåligt innan man vant sig vid de kokongliknande sovsäckarna på stationen.

Från ett inlägg på Jessicas Instagram kunde vi se att hon kunde påbörja sin forskning ungefär 1,5 dygn efter att hon anlänt till ISS. Jessica kommer att leda ett forskningsprojekt där hon tittar på kristaller i mikroskop. Utan gravitation kan kristaller bli både större och ädlare. Det gör det lättare för forskare att bestämma strukturen av visa proteiner, vilket kan leda till utveckling av nya inhibitorer för olika sjukdomsstadier. Liknande arbete på ISS har tidigare lett till kliniska tester av en ny form av sjukterapi för människor som lider av muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi.

Som ni kunde läsa om igår, lämnades rollen som befälhavare över av Aleksej Ovtjinin till Esa-astronauten Luca Parmitano. Överlämningen skedde under en ceremoni som livesändes på Nasa TV. Luca sa under ceremonin att han känner sig ödmjuk och tacksam inför uppgiften, men också trygg med att ha ett så duktigt team med sig på rymdstationen. Här är ett klipp från ceremonin.

Den här morgonen var det till slut dags för tre av den nio man stora besättningen att bege sig tillbaka mot jorden. Före detta befälhavare Aleksej Ovtjinin och Nasa-astronauten Nick Hague återvände hem efter 203 dagar i rymden. Med sig hade de Hazzaa Al Mansouri, som spenderat åtta dagar på rymdstationen. Här kan du se när de tre landar i Kazakstan klockan 12:59 svensk tid.

Trots sin relativt korta vistelse har Hazzaa hunnit med en hel del. Han har bland annat utfört experiment för att studera hur den autonoma regleringen av hjärt- och kärlsystemet påverkas i rymden. Han har även deltagit i experiment som undersöker hur tidsuppfattningen påverkas i mikrogravitation. En av dagarna fick han även bjuda resten av besättningen på en arabisk festmåltid. Följ Hazzaa på Instagram för att se fler bilder från hans rymdäventyr. 

Vi kommer fortsätta rapportera om Jessica Meirs vistelse på rymdstationen framöver – under tiden kan ni följa hennes rymdvardag via hennes Instagram här.