Bloggen - Bemannad rymdfart

Jessica Meir framme på rymdstationen!

Nu är Jessica, Oleg och Hazzaa äntligen på plats på den internationella rymdstationen. Resan gick bra och klockan 00:12 svensk tid fick de ett glatt mottagande av kollegorna och vännerna uppe på ISS.
Jessica Meir framme på rymdstationen!
Jessica var glad att se sin Nasa-kollega Andrew Morgan
´
Publicerad
2019-09-26
Dela artikel:

Efter cirka sex timmars resa och fyra varv runt jorden dockade Soyuz MS-15 till ISS klockan 21:42, svensk tid. Dockningen gick helt felfritt och kontrollrummet i Bajkonur hade bra kontakt med besättningen.

Nasa, Christina Koch

En av dem som såg extra fram emot just den här ankomsten var Christina Koch, en av Nasa-astronauterna på ISS. Hon och Jessica är nära vänner sedan de gick astronaututbildningen tillsammans. Christina kunde följa uppsändningen från ISS fönster och lade ut den här bilden på sin Instagram med texten: ”What it looks like from ISS when your best friend achieves her lifelong dream to go to space. Caught the second stage in progress! We can’t wait to welcome you onboard, crew of Soyuz 61!”

Väl dockade började man tryckutjämna Soyuz-farkosten för att sedan skulle kunna öppna luckan in till rymdstationen. Den manövern tog lite över två timmar och Soyuz MS-15s befälhavare Oleg Skripotjka uppdaterade kontrollrummet med jämna mellanrum om tryckmätningarna.

På andra sidan luckan, inne på rymdstationen, stod besättningen i Expedition 60/61 redo att ta emot sina kollegor. Kosmonauten Alexandr Skvortsov var den som öppnade rymdstationens lucka och hjälpte sedan Oleg att trycka upp luckan på Soyuz-farkosten. 

Klockan 00:12, svensk tid, kunde man sedan se det nya gänget ”simma” in på rymdstationen på Nasa Live TV. Strax därefter ringde de ner till Bajkonur och fick prata med närmsta familj och vänner. Den första som fick komma till telefonen var mamma Ulla-Britt Meir som på svensk-engelska pratade med sin dotter som nu äntligen nått sin dröm om att få åka till rymden:

- Hi Jessica! Welcome up to the station. Det var fantastiskt att se dig take off! How did you feel during the journey?

Jessica svarade att de mår bra och att det är overkligt att vara framme på stationen. Vid uppsändningen hade de känt sig lite snurriga till en början, men så småningom hade de en fantastisk utsikt över jorden under dem och då glömde de bort resten. 

Här får den nya besättningen prata med vänner och familj precis efter de anlänt på ISS.