Bloggen - Astronomi

Hubble studerar vädret på Uranus och Neptunus

Under sin rutinmässiga, årliga övervakning av vädret på solsystemets yttre planeter upptäckte Nasas rymdteleskop Hubble en ny storm på Neptunus. Dessutom kunde Hubble ta en bättre bild av en långlivad storm på Uranus norra polarområde.
Hubble studerar vädret på Uranus och Neptunus
NASA, ESA, A. Simon (NASA Goddard Space Flight Center), and M.H. Wong and A. Hsu (University of California, Berkeley)
´
Publicerad
2019-02-21
Dela artikel:

Liksom jorden har Uranus och Neptunus årstider som sannolikt styr olika fenomen i deras atmosfärer. Men deras årstider är mycket längre än jordens. De spänner över årtionden snarare än månader. 

De nya bilderna från Uranus och Neptunus kommer från Hubble-projektet Opal, Outer Planet Atmospheres Legacy. Projektet gör årligen globala kartor över vårt solsystems yttre planeter när de närmar sig jorden i sina banor. Projektet har i uppdrag att studera långsiktiga säsongsförändringar, samt fånga relativt övergående händelser – till exempel utseendet på Neptunus mörka fläck.

Bilderna är en del av en samling Hubble-bilder från Neptunus och Uranus som kartlägger vädermönster över tid på dessa avlägsna och kalla planeter. Precis som meteorologer inte kan förutsäga vädret på jorden genom att studera några få överblicksbilder, kan inte astronomer spåra atmosfärtrender på solsystemets övriga planeter utan regelbundna och upprepade observationer.

Astronomer hoppas på att Hubbles långsiktiga övervakning av de yttre planeterna ska hjälpa till att lösa mysterier som fortfarande återstår. Forskare kommer även ha lättare att förstå mångfalden och likheterna i atmosfärerna i solsystemets planeter – inklusive jorden – genom att analysera vädret i dessa världar.

Läs mer om Hubbles nya observationer av Uranus och Neptunus här.