Bloggen - Rymdteknik

Rymdstationens nya system för vatten- och luftrening

Rymdstationens nya system för vatten- och luftrening
Airbus–M.Pikelj.
´
Publicerad
2018-11-15
Dela artikel:

Under november kommer rymdstationen få ett nytt system för vatten- och luftrening installerat. Det är Esas nyutvecklade Advanced Closed Loop System som ska återvinna koldioxid på rymdstationen och omvandla det till syre.

För närvarande utvinns rymdstationens syre från vatten som måste hämtas från jorden, en dyr och begränsande nackdel. Det nya systemet ska istället utvinna syre från koldioxid och därmed spara cirka 400 liter vatten som annars skulle skickas upp till rymdstationen varje år.

Det nya systemet ska fånga in hälften av rymdstationens koldioxid när den passerar genom små pärlor gjorda av en unik ammoniakbaserad organisk förening. Ånga används sedan för att extrahera koldioxiden och bearbeta den för att skapa metan och vatten. Genom elektrolys delar man sedan vattnet till syre medan metanen ventileras ut i rymden.

Systemet är ett stort steg i arbetet med bemannade rymdresor nu när allt fler rymdorganisationer förbereder sig för att utforska platser allt längre från jorden. Hållbara livsuppehållande system behövs för längre uppdrag, som exempelvis månen och Mars.

Arbetet med Advanced Closed Loop System är ett steg mot Esas mål att skapa ett slutet livsuppehållande system, inklusive vattenåtervinning och livsmedelsproduktion, för att stödja astronauter i rymden på obestämd tid, utan kostsamma leveranser från jorden.

Det nya systemet är i första hand gjort för att demonstrera en ny sorts teknik, men kommer också att ingå i rymdstationen livsuppehållande system och producera syre för tre astronauter.

Läs mer om Esas Advanced Locked System här.