Bloggen - Astronomi

Hubble visar Saturnus norrsken

Hubble visar Saturnus norrsken
Bildkälla: NASA, ESA & L. Lamy.
´
Publicerad
2018-09-04
Dela artikel:

Rymdteleskopet Hubble har tagit spektakulära bilder av norrsken vid Saturnus nordpol. Bilderna är tagna i ultraviolett ljus och är de mest omfattande som hittills tagits på Saturnus norrsken.

På jorden uppstår norrsken som ett resultat av solutbrott då solvinden kastar ut laddade partiklar som ibland kan slungas mot jorden. När dessa krockar med jordens skyddande hölje, magnetosfären, uppstår norrsken. Detta fenomen är inte unik för jorden utan även andra planeter i vårt solsystem har liknande polarsken, bland annat gasjättarna Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

Till skillnad från jorden består gasjättarnas atmosfär mestadels av väte, vilket gör att Saturnus norrsken enklast kan ses med ultravioletta våglängder, i en del av det elektromagnetiska spektrum som jordens atmosfär blockerar. Därför kan dessa sken endast studeras från rymden. Observationerna genomfördes därför med hjälp av rymdteleskopet Hubble under sju månaders tid. De spektakulära bilderna har gett forskarna en fördjupad kunskap om Saturns magnetosfär.