Bloggen - Rymdteknik

Columbus-laboratoriet firar 10 år i rymden

Columbus-laboratoriet firar 10 år i rymden
ESA/NASA
Columbus-laboratoriet på ISS
´
Publicerad
2018-01-22
Uppdaterad
2018-02-09
Dela artikel:

Den 7 februari 2008 stod rymdfärjan Atlantis färdig för uppsändning på Kennedy Space Center i Florida. Med sig i lastutrymmet hade den ett 75 kvadratmeter stort forskningslaboratorium som skulle fästas på den internationella rymdstationen ISS.

Columbus-laboratoriet finansierades av den europeiska rymdorganisationen Esa och har plats för mängder av experiment som med fördel kan genomföras i mikrogravitation. Experiment görs på allt från levande organismer till material och vätskor. I mikrogravitationen kan egenskaper som inte visar sig på jorden plötsligt bli synliga, vilket kan hjälpa forskare att skapa nya mediciner eller bättre material.

Fler än 225 experiment har genomförts i Columbus-laboratoriet genom åren, vilket har genererat tusentals vetenskapliga uppsatser.

Läs mer hos Esa.

 

 


Colombus-laboratoriet i Florida före uppsändning
Colombus-laboratoriet i Florida före uppsändning