Den 3 november 1957 blev Laika den första hunden i rymden när hon skickades upp tillsammans med Sputnik 2 i omloppsbana. I morgon är det 60 år sedan.
Sputnik 2 skickades upp i rymden bara en månad efter Sputnik 1, som en del av Sputnikprogrammet, och var en stor framgång för Sovjetunionen i rymdkapplöpningen. Ombord fanns en liten hund, Laika.
Innan Laika blev symbolhund för hela världen och valdes ut som kosmonaut, var hon en herrelös hund i Moskva. Inför uppsändningen tränades Laika för att klara av att i långa perioder befinna sig i små utrymmen.
För att forskarna skulle kunna följa Laikas välmående från marken när hon väl var i rymden placerades mätinstrument på hennes kropp. Laika klarade sig bara i cirka fem till sju timmar i rymden och hon dog alldeles för tidigt av överhettning och stress i kapseln innan man hann göra alla mätningar.
Att man lyckades skicka upp Laika i omloppsbana var en milstolpe i rymdforskningen i sig och hon banade väg för att skicka upp människor i rymden. Mätningarna från Laikas rymdfärd gav forskare underlag att studera hur kroppen fungerar i extrema miljöer som skiljer sig från jorden.
År 1957 började rymdåldern:
Se film när Nina Wormbs, teknik- och vetenskapshistoriker på KTH i Stockholm, pratar om nyttan med rymden: