Bloggen - Astronomi

Ny upptäckt; en planet som är varmare än de flesta stjärnor

Illustrationen visar hur planeten KELT-9b, till vänster, cirkulerar runt sin stjärna, i mitten på bilden.  Notera att den lämnar en svans efter sig.
NASA
´
Publicerad
2017-06-13
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Nyligen upptäcktes en ny planet som liknar Jupiter men som till massan är 2,8 gånger så stor. Dagstemperaturen på planeten uppskattas vara ca 4 300 grader varmt, vilket är varmare än de flesta stjärnor. Trots att planeten är mycket större än Jupiter så är dess massa bara hälften så tät. Detta beror på att stjärnan utsöndrar strålning som blåser upp planetens atmosfär likt en ballong. Eftersom planetens atmosfär ständigt utsätts för så extrema nivåer av ultraviolettstrålning kan den likt en komet sprida en svans av förångad planetmateria efter sig. 

Planeten som fått namnet KELT-9b är den hetaste gasjätten som hittills upptäckts. Den höga temperaturen och planetens storlek är ett resultat av att den är bunden till sin egen stjärna, likt månen är bunden till jorden.  

Precis som månen och jorden står ena sidan av planeten låst mot värdstjärnan, den andra sidan är i ständigt mörker. På grund av den intensiva ultravioletta strålningen från värdstjärnan kan molekyler som vatten, koldioxid och metan inte bildas på den så kallade dagssidan. Vad som gäller för nattsidan är ännu oklart, förmodligen kan molekyler bildas där men bara tillfälligt. 

Läs tidigare inlägg om exoplaneter här!