Månens ålder är något som många forskare försökt lista ut och debatten har varit het i flera år. Nu har Melanie Barboni, forskare på UCLA inom bland annat planet och rymdvetenskap, kommit fram till att det går att fastslå en minimumålder på månen.
Den 11 januari i år publicerade Barboni och hennes forskarteam en studie som visar att månen är äldre än vad forskare tidigare trott. Studien baseras på en analys gjord på mineraler från månen, även kallade zirkoner, som transporterades till jorden år 1971 av Apollo 14. Enligt Kevin McKeen, professor i geokemi och kosmokemi samt medförfattare till studien, är mineraler som zirkoner naturens bästa klockor.
Månen bildades under en våldsam kollision mellan den tidiga jorden och forna planeten Theia. Man tror att Theia var lika stor som Mars och att månen är en restdel av det som blev kvar av Theia från kollisionen. Barbonis nya teori pekar på att denna kollision ägde rum för åtminstone 4,51 miljarder år sedan, vilket gör att månen bildades ca 6o miljoner år efter solsystemets födsel. Månen är alltså mellan 40-140 miljoner år äldre än vad forskare tidigare trott.