Bloggen

Vad är IRF Kiruna?

´
Publicerad
2016-09-21
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Institutet för rymdfysik, IRF, är ett svensk forskningsinstitut under Utbildningsdepartementet. IRF har sitt huvudkontor och bas i Kiruna men finns även i Uppsala, Umeå och Lund. På IRF bedriver man rymd- och atmosfärsforskning som hjälper oss att bättre förstå hur naturen och rymden fungerar.

På IRF Kiruna utvecklar och bygger man vetenskapliga instrument som flygs på satelliter och rymdsonder. Instrument från IRF har genomfört studier runt vår egen planet, jorden, månen, Mars, Venus, Saturnus men också följt en komet på dess väg till och från solen. Idag arbetar man bland annat med JUICE, det är ett stort ESA-projekt som ska besöka planeten Jupiters isiga månar. Genom åren har IRF även varit framgångsrika inom norrskensforskning. 

För att ett rymdprojekt ska bli till behövs olika roller och kompetenser. Allt från forskare och tekniker till dataanalytiker. Vi träffade några av de personer som jobbar med detta dagligen. I filmerna nedan får du en inblick i vad som händer på IRF Kiruna.  

 


Möt Martin Wieser som bland annat jobbar med instrumentet PEP som ska sitta ombord på JUICE. Han berättar vad en rymdforskare gör och om processen när ett instrument blir till.

 


Möt Herman Andersson, teknisk chef på IRF Kiruna. Han berättar om den mekaniska verkstaden och hur man tillverkar mekanisk utrustning för satellitinstrument - från ax till limpa.   

 


Vi träffade Hans Nilsson , principal investigator och chef för instrumentet ICA som sitter på rymdsonden Rosetta. I filmen berättar han om hans dagliga arbete och vad det innebär.

 


Många av instrumenten som utvecklas på IRF Kiruna är en del av andra större rymdprojekt. Mats Holmström är docent och jobbar med aspera3, ett instrument ombord på Mars Express. Han berättar för oss om Mars Express och vad man vill ta reda på om planeten Mars.