Bloggen

Plasmaforsking i tyngdlöshet

Komplex plasma i rörelse.
DLR.
´
Publicerad
2016-09-16
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

På den internationella rymdstationen, ISS, utförs ett nytt experiment där man framställer och studerar plasma. Plasma är gas med elektriska partiklar. För att undersöka plasman håller man den laddade gasen inne i en låda, och ser hur den uppför sig. Det som är unikt med att göra detta experiment på ISS är att man kan göra saker man inte kan på jorden, eftersom man är i tyngdlöshet.

För att lära oss mer om plasmaforskning och hur Sverige jobbar inom området kontaktad vi Mats André, professor i rymdfysik, vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Uppsala.

Finns det några jämförelser med svenska studier?
Det finns svenska studier som gör liknande saker men på jordytan. När vi undersöker plasma är det i naturligt tillstånd, vi framställer det inte själva. I rymden finns plasma nästa överallt, även utanför ISS. Vi har deltagit i ett instrument som kosmonauter placerade på utsidan av ISS 2013. Men oftast finns våra instrument på satelliter som inte är bemannade. Där finns alltså också plasma men mycket, mycket tunnare än det som nu framställts på "konstgjord" väg inne i en del av rymdstationen. 

Varför har Sverige varit så framgångsrikt när det gäller plasmaforskning?
Jag tror det behövs några saker för att vara framgångsrik inom forskning i största allmänhet:

Försök inte göra allt, men försök att bli väldigt bra på något som du verkligen tycker är både intressant och viktigt. Det finns flera duktiga forskare i Sverige som verkligen vill forska om plasma i rymden. Och några duktiga forskare måste prata öppet med varandra. Tiden när ensamma genier gjorda stora upptäckter är nog i stort över. Och så hjälper det att ha tur. Vi måste bygga mycket bra instrument att mäta med, men någon annan bygger raketen, och den måste också fungera. 

Hur ser den närmaste framtiden ut för plasmaforskning i Sverige?
Vi har instrument på farkosten Rosetta som ska landa på en komet om ett par veckor, 30 september, 2016. Ingen har någonsin gjort mätningar på ett sådant ställe. 
Vi kommer att koppla bort alla säkerhetsspärrar på farkosten och vårt instrument, det var egentligen inte meningen att komma så nära kometkärnan.

Är du nyfiken att läsa mer om den nya plasmaforkningen på ISS, kan du läsa mer här.