Bloggen

Nasa tänder eld på rymdfarkost

Inuti lastfarkosten Cygnus ska Nasa genomföra ett eldtest.
NASA.
´
Publicerad
2016-03-23
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Nasa ska starta en brand ombord på en rymdfarkost. Det kan låta som en dålig idé då det är något av de farligaste man kan göra i rymden. Men för att förstå hur eld beter sig inuti en rymdfarkost och på så sätt kunna förebygga bränder ombord på exempelvis ISS är det just en planerad brand Nasa nu ska genomföra.


Lastfarkosten Cygnus lämnade igår jorden för att med förnödenheter som mat, vatten och kläder ta sig till den internationella rymdstationen ISS. När den i maj slutfört det uppdraget och lastats med sopor från stationen skickas den ner mot jorden för att självförstöras i atmosfären. Det är under denna del av resan som Nasa planerar en brand ombord på farkosten.


Elden ska tändas i ett utrymme inuti Cygnus som är ungefär lika stort som tre flyttkartonger. De tidigare eldtester som utförs i rymden har varit små, kontrollerade bränder ombord på ISS. Den här gången gör experimentet det möjligt att bränna större material och då få en bättre förståelse för hur en stor brand uppträder.


På så sätt ska man lära sig hur risken för bränder kan minskas under långvariga uppdrag i framtiden. En brand ombord på ett sådant uppdrag kan få katastrofala följder eftersom besättningen inte har möjlighet att fly eller bli räddade. Nasa hoppas även kunna dra nyttiga lärdomar för att kunna utveckla bättre släckningsteknik och brandsäkrare material.

 
Bild: Astronauten Jerry Lineger upplevde en brand ombord på rymdstationen MIR 1997.


Källa: Nasa.


En astronaut som har varit med om eld i en rymdfarkost är Jerry Lineger. 1997 befann han sig ombord på den ryska rymdstationen MIR när den drabbades av en brand. Som tur var lyckades besättningen släcka elden i tid. Jerry Lineger beskriver elden som intensiva gnistor.


- Det liknade en hel låda tomtebloss som tändes samtidigt. Bortom gnistorna såg jag något som liknade smält vax. Men det var inte vax. Det var smält metall. Branden var så varm så den smälte metall.


Det är stor skillnad på hur eld beter sig på jorden och i rymden. På jorden stiger de lätta heta förbränningsgaserna uppåt, vilket gör att ny syrerik luft kommer in och underhåller elden. I rymdens tyngdlöshet fungerar det inte på samma sätt. Eld i rymden brinner mycket långsamt då syre inte kommer åt lika lätt. Å andra sidan kan det vara svårt för en brand att slockna på egen hand, eftersom luften inte har någon kylande effekt. På bilden nedan kan man se den låga som på jorden får gott om syre och då blir gul medan lågan i rymden är blå.

 
Bild: Till vänster en eldslåga på jorden och till höger en låga i rymdstationens tyngdlöshet.


Källa: Nasa