Bloggen

Hur går man på toaletten i rymden?

Toaletten i rymden ser nästan ut som här hemma, fast något mer avancerad.
NASA
´
Publicerad
2016-03-31
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Att gå på toaletten i rymden är inte helt enkelt. Men som tur är får astronauterna träna på det innan de åker upp. Tyngdlösheten gör så att bajs och urin inte faller neråt i toaletten som det gör här hemma på jorden. Det finns därför en speciell toalett både på rymdfärjan och på rymdstationen.


Kissar gör man i en tratt som är kopplad till en slang, likt en dammsugare. Det gäller både kvinnor och män. Varje astronaut har sin egen tratt. Urinen renas sedan noga så att den går att använda igen till andra saker. En del av kisset blir till och med så rent att det går att dricka. Allt för att återvinna och spara så mycket vatten som möjligt.


När man ska bajsa sitter man ner på rymdtoaletten som nästa ser ut som den vi har här hemma. Men för att inte sväva iväg från toalettstolen måste astronauten spänna fast sig med ett slags bälte över låren. Här gäller det att få det tätt mellan rumpan och toalettsitsen för att vakuumet ska fungera ordentligt. Bajset samlas i en behållare och tas om hand tillsammans med de vanliga soporna.


När man kissar i rymden gör man det i en tratt som är kopplad till en slang, likt en dammsugare.
När man kissar i rymden gör man det i en tratt som är kopplad till en slang, likt en dammsugare.