Bygget av rymdteleskopet James Webb har nått en ny viktig milstolpe. Den 18:e och sista spegeldelen är nu installerad på vad som ska bli det största och mest kraftfulla rymdteleskop någonsin. Superteleskopet blir en efterföljare till bland annat rymdteleskopet Hubble och ska skickas upp till rymden 2018.
Arbetet med att bygga James Webb sker på NASAs forskningscentrum för obemannad rymdfart - Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland. Där har forskare och ingenjörer arbetat frenetiskt med att installera de stora speglarna. I sitt arbete i rymden ska de fokusera ljus från tidigare dolda delar av rymden och de regioner där stjärnor bildas.
Var och en av de sexkantiga speglarna är drygt 1,3 meter i diameter, ungefär som storleken av ett soffbord, och väger cirka 40 kg. Väl i rymden och fullt utfälld kommer de 18 speglarna att arbeta tillsammans som en enda stor spegel på 6,5 meter.
Arbetet med ett slutföra installationen av speglarna är en mycket viktig milstolpe och kulmen på över ett decennium av konstruktion, tillverkning, provning och nu montering av spegelsystemet.
Men det är fortfarande mycket jobb innan James Webb är helt färdigbyggt och klart för uppsändning, som planeras till 2018. James Webb blir då efterföljaren till rymdteleskopen Hubble och Spitzer som under åren gett oss mängder rymdbilder.
De första sex speglarna till James Webb görs redo för tester på NASA's Marshall Space Flight Center.
Så här kommer James Webb- teleskopet se ut när det är på plats i rymden.
Källa: Nasa