Bloggen

ISS – från första byggstenen till färdig rymdstation

ISS – från första byggstenen till färdig rymdstation
´
Publicerad
2015-11-04
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Idag säger vi grattis till den internationella rymdstationen, ISS som varit permanent bemannad i 15 år! Men redan 1998, för 17 år sedan, skickades den första delen upp i rymden. Sexton länder har sedan dess hjälpts åt att bygga ISS som idag är över 100 meter lång och väger mer än 400 ton. Här är några viktiga delar i konstruktionsarbetet.
 
Bild: Byggnationen startade 1998 då den ryska modulen Zarya (Gryning) skickades upp i rymden. Idag används Zarya främst till förvaring av förnödenheter och bränsle. Källa: Nasa
 
Bild: År 2000 anlände ännu en rysk modul till rymdstationen, Zvezda (Stjärna). Här finns bland annat två sovkabiner, utrustning för fysisk träning som löpband och träningscykel, toalett och annan hygienutrustning samt rymdstationens kök. Källa: Nasa. 
Bild: Destiny (Öde) är USAs forskningsmodul och skickades upp och installerades 2001. Källa: NASA. Under hela ISS levnadstid har det också kontinuerligt tillkommit fler solpaneler som förser stationen med elektricitet. 
Bild: Den största av ISS moduler heter JEM, eller Kibo (Hopp) som den också kallas. Det är en forskningsmodul som utvecklats av den japanska rymdorganisationen JAXA. Den skickades upp i tre delar mellan 2008-2009. Källa: JAXA.

Under morgonen uppmärksammade Nyhetsmorgon i TV4 att ISS varit bemannad i femton år.

 

På bloggen har vi skrivit flera spännande inlägg om den internationella rymdstationen.