Sju dammpartiklar från rymden kan få stor betydelse. Sedan 2006 har NASA studerat materialet i dammsamlarna på farkosten Stardust som återvände till jorden för cirka åtta år sedan. Det senaste fyndet är sju partiklar som kan härstamma ända från den tid då solsystemet bildades. Fantastiskt! Men vad betyder det här för svenska forskare? Vi frågade Birger Schmitz, Professor och forskare inom geologi på Lunds universitet.
Birger Schmitz, en av de svenska forskare som arbetar med damm från rymden. Källa: privat.
Vad betyder NASAs fynd för astrobiologin?
- Det viktigaste med de nya fynden är kanske att vi nu vet att vi kan få tag på sådant material. Det sporrar nog för fortsatta eftersökningar. Det finns en uppsjö frågor kring sådant material att besvara. Kanske kan vi på sikt få svar på frågan t.ex. om det fanns ett liknande planetsystem där vi befinner oss i rymden, som förstördes och sedan återbildades till det planetsystem vi lever i nu. Vad hände under de 9 miljarder år som vårt solsystem ännu inte fanns?
Den största dammpartikeln som forskarna hittat ser ut så här, förstås i extrem förstoring.
Hur arbetar ni svenska astrobiologer med damm från rymden?
- Vår grupp arbetar med att försöka få fram så kallat interstellärt damm från rymden som hamnat här hos oss på jorden. Vi är främst intresserade av material från den närbelägna stjärnan Beta Pictoris. Vi vet genom radarmätningar att det kommer en ström av material från denna stjärna. Partiklarna är av särskilt intresse eftersom Beta Pictoris är ett relativt ungt planetsystem och vi kan få ny kunskap om hur vårt egna solsystem bildades.