Bloggen

Rymdfeber i världen – Kina och Indien på väg!

Rymdbilen Yutu på väg mot månen.
´
Publicerad
2013-12-02
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

 

Bild: Rymdbilen Yutu på väg mot månen. Källa AFP-JIJI

 

Under helgen har det varit full fart på många håll i rymdvärlden. Indien skickade iväg sin första Mars-sond någonsin från jordens omloppsbana. Och i Kina råder nu rymdfeber efter att Chang'e 3 och Yutu påbörjade resan mot månen.

 

Indiens bidrag kallas MOM – Mars Orbiter Mission. Redan den femte november inleddes resan. Men under söndagen startade rymdsonden MOM sin huvudmotor och därmed färden ur jordens omloppsbana mot den röda planeten. Sondens raketmotor är nämligen inte tillräckligt stark för att ta den direkt till Mars efter uppskjutningen. Motorn har startats sex gånger under november och därigenom ökat hastighet och avstånd till jorden – från 23 556 kilometer till 192 874 kilometer. Till den röda planeten beräknas MOM anlända i september 2014. Dess uppdrag är att sniffa efter metan i Mars atmosfär. Orsaken till att resan startat just nu är att mars och jorden ungefär vartannat år ligger extra nära varandra. Dessa tillfällen vill man inte missa. Läs mer om det här

 

Till den röda planeten beräknas MOM anlända i september 2014. Dess uppdrag är att sniffa efter metan i Mars atmosfär.

 

Kina ska utforska månen
Även Kina tog ett historiskt rymdkliv i helgen, då rymdfarkosten Chang'e 3 och den lilla rymdbilen Yutu inledde den två veckor långa resan mot månen. Vid 18:30 tiden igår gick startskottet.

 

Om allt går som det ska blir det den första månlandningen människan genomför sedan 1976. Men det har landat saker på månen sedan dess, men då som planerade krascher. Till exempel svenskabyggda Smart 1.

 

Men om allt går som tänkt blir Yutu, det sjätte fordonet att köra runt på månen. Chang'e 3 ska landa i Sinus Iridum (”Regnbågsbukten”). Där släpps också Yutu som ska utforska ett område på tre kvadratkilometer runt landningsplatsen, och som längst köra en mil. Enligt rapporterna klarar bilen lutningar på upp till 30 grader. Men den riskerar knappast fortkörningsböter - topphastigheten är blygsamma 0,2 kilometer i timmen.

 

Se uppsändningen här eller läs mer om Yutu här