Bloggen

Dagens bild: The Butterfly Nebula

The Butterfly Nebula
NASA, ESA, Hubble, HLA
´
Publicerad
2013-06-14
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Nebulosor på jordens stjärnhimmel brukar få namn efter blommor eller insekter. Det här är inget undantag. Bilden föreställer den så kallade Butterfly Nebula, eller ”Fjärilsnebulosan som vi säger på svenska, och fotograferades av rymdteleskopet Hubble under dess senaste uppdrag 2009.

”Fjärilsnebulosan” uppskattas ha en mycket hög yttemperatur, omkring 250 000 grader för att vara exakt och som syns på bilden ger den ifrån sig starkt i ultraviolett ljus. Den ligger ungefär 4 000 ljusår bort.

Om Nebulosor

Stjärnor bildas i gigantiska moln av gas och rymdstoft som kallas nebulosor. Mest känd är Orion-nebulosan, som kan ses med blotta ögat på vintern. Den ser ut som en suddig ljusfläck som hänger från Orions bälte och består av tillräckligt med materia för att bilda 10 000 stjärnor av samma storlek som vår egen sol. Nebulosor är mycket färgrika objekt, ett direkt resultat av den gas de består av och avståndet till en stjärna. Den vanligaste färgen är rosa eller röd och kommer från vätgas som tänds som ett lysrör av ultraviolett ljus från närbelägna stjärnor.