Bloggen

Vad finns egentligen på Voyagers guldskiva?

Vad finns egentligen på Voyagers guldskiva?
´
Publicerad
2013-03-26
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Just nu är det många som pratar om Voyager. Att rymdfarkosten i förra veckan uppgavs närma sig slutet av solsystemet efter en resa på över trettio år har förstås varit orsaken. Bland annat diskuterades innehållet på den guldplätterade kopparskiva som Voyager bär med sig i TV4s underhållningsprogram ”Veckans svensk” i fredags (ca 14 min). I programmet presenterades en av hälsningarna på skivan, från en kvinnlig dataprogrammerare i den lilla universitetsstaden Ithaca som framför ett meddelande på svenska till eventuella upphittare.


Men givetvis innehåller skivan mycket mer än bara den svenska hälsningen. Har du också funderat på vad? Här kommer svaret!


Guldskivan innehåller 115 bilder och en mängd olika ljud samt andra skrivna hälsningar. Bland dessa återfinns naturljud, 90 minuter musik från olika tider och kulturer, samt hälsningar på 55 olika språk. Tanken är att innehållet ska berätta om vår värld för eventuella utomjordingar som hittar skivan.

 
Bild: Guldskivan som finns på Voyager.


Varje skiva ligger skyddad i ett aluminiumfodral tillsammans med en så kallad ”pickup” och en nål, ungefär som på en gammal grammofonskiva. På skivfodralet finns inristade instruktioner som visar hur skivan ska spelas upp. Här finns också information om hur bilderna ska hanteras, en pulsarkarta som visar vårt solsystems läge och en bild av en väteatom. För att upphittaren ska kunna avgöra hur länge farkosten varit på resa (genom att räkna ut halveringstiden) finns också lite radioaktivt uran-238 på framsidan av skivfodralet.


Här kan du läsa mer och få en fullständig förteckning över skivans innehåll.