Bloggen

Voyager 1 lämnar solsystemet

Voyager 1 lämnar solsystemet
´
Publicerad
2012-06-27
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Långt innan jag föddes... ok, inte så långt men redan 1977 påbörjades resan för rymdsonden Voyager 1 ut i rymden. Den har jobbar sedan dess och gett oss bra med information om himlakroppar och Vintergatan. På sistone har arbetet bestått i att studera solsystemet yttersta gränser och nu är den alltså på väg att lämna vårt solsystemet. Det skulle då bli det första "saken" som gör det. Vi håller tummarna hårt att allt går bra.

Vi hade fått höra att det var två eller mer år kvar så vi undrar lite vad all uppståndelse var om.  Aftonbladet, finska Yle och DN rapporterar. Så vi frågade en av experterna på Rymdstyrelsen, nämligen Per Magnusson. Han säger att det är oklart exakt hur långt bort som solens inflytande sträcker sig. Nya data om ökande kosmiska stålning visar att Voyager 1 kan vara på väg att lämna kokongen kring solen (heliosfären) där solvinden härskar och komma ut i den interstellära rymden mellan stjärnorna, dit ingen farkost tidigare nått. Hoppet ökar nu att Voyager 1 skall överleva passagen ut till denna nya miljö och göra nya spännande mätningar.
 
NASA räknar med att de kommer tappa kontakten med Voyager 1 någon gång mellan 2020 och 2025 så det är ju rätt många år till som vi får hoppas lära oss ännu mer av Voyager 1, utanför vårt solsytem!