Bloggen

Kända Venusar

 Statyn Venus de Milo (tv) och kärlekens gudinna Venus (th) avbildad på Botticellis verk Venus fördelse.
´
Publicerad
2012-06-08
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Efter en hel vecka av Venusfakta ser man bara planeter, plasma, kratrar och rymd framför sig. (Något som vi rymdnördar kanske ändå tenderar att göra mest hela tiden). Men hur otroligt det än må låta så finns det Venusar som inte har en direkt koppling till rymden, flera människor här på Tellus bär ju faktiskt namnet Venus.

I Statistiska Centralbyråns namnstatistik kan man tyvärr se att namnet Venus inte finns med bland landets tio vanligaste pojk- och flicknamn under 2011. Men vem vill följa strömmen och vara som alla andra? Här har vi några exempel på häftiga Venusar.

Den mest kända Venus är nog Venus som i kärlekens och den kvinnliga skönhetens gudinna i romersk mytologi. Hon är skyddsgudinna åt Roms befolkning och föddes ur havets skum. Gudinnan Venus har även gett staden Venedig sitt namn. I den grekiska mytologin heter hon Afrodite.

Venus de Milo (Venus från Milo) är en antik grekisk marmorstaty och en av de mest berömda verk bland antika grekiska skulpturer. Den föreställer självklart gudinnan Venus. Den gjordes någon gång mellan år 130 och 100 f.Kr och hittades på den grekiska ön Melos (på italienska blir det Milo). Vill man se den idag får man åka till Louvren i Paris.

Det finns flera kända personer i modern tid som också bär namnet Venus, förhoppningsvis alla döpta efter just planeten Venus.

Venus Williams (Venus Ebony Starr Williams) är en amerikansk professionell tennisspelare. Hon visade sig under säsongen 1998 ha näst intill utomjordiska krafter då hon slog den hittills snabbaste serven som någonsin slagits på WTA-touren. Det var i Zürich-turneringen hon slog en förstaserve med en hastighet på hela 205 km/timmen.

Venus Terzo heter även en kanadensisk skådespelerska som är mest känd för sin roll som detektiven Angela Kosmo i Tv-dramat Da Vinci’s Inquest.
Fregatten Venus och den köttätande växten Venus Flytrap
Bild: Fregatten Venus (tv) och den köttätande växten Venus Flytrap (th). Källa: Wikipedia.

Venus var också namnet på en svensk fregatt (ett örlogsfartyg) konstruerad och byggd 1783 av Fredrik Henrik af Chapman. Den blev den i juni 1789 erövrad av ryssarna i Kristianiafjorden och införlivad i ryska östersjöflottan. Venus var över 46 meter lång och vägde 1300 ton.

Jag trodde inte att jag någonsin skulle kunna säga “Jag ska åka på semester till venus en sväng”. Men det har jag nu förstått att jag faktiskt kan. Det finns flera platser (på jorden) som heter Venus. Exempelvis en ort i Florida, USA och en rumänsk semesterort vid Svarta havet.

Förutom kändisar, gudinnor och statyer finns det flera helt andra skaer som kallas Venus. VENUS (Victoria Experimental Network Under the Sea) är namnet på ett havsbottensobservatorium utanför Kanada. Och inte nog med alla dem här Venusarna, sist men inte mist måste vi ju berätta att det också finns en köttätande växt som självklart heter Venus, Venus Flytrap för att vara exakt.

Venuslistan kan göras väldigt lång. Detta var bara ett axplock av alla kända och mindre okända venusar. Vet du några fler venusar?

Trevlig Venus, nej helg menar jag ju förstås =)
Semesterorten Venus i Rumänien
Bild: Semesterorten Venus i Rumäninen Foto: Alexandru Pănoiu.