Bloggen

Temavecka: Asteroider

En konstnärs tolkning av asteroiden (2867) Steins.
ESA
´
Publicerad
2012-04-09
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Glad annandag påsk och välkomna till ännu en temavecka här på Rymdkanalen. Nu har turen kommit till asteroider. Under veckan kommer vi berätta så gott som allt man behöver veta om asteroider. Allt från hur man övervakar dem och varför man forskar om dem till asteroider på vita duken. Så häng med!

Som vanligt inleder vi temaveckan lite mjukt och förklarar vad en asteroid egentligen är. Så här ligger det till, asteroider är stora stenbummlingar som kretsar i banor runt solen precis som planeterna och kallas ibland även för småplaneter. Huvudparten av alla asteroider finns i asteroidbältet mellan mars och Jupiters omloppsbanor.

1801 upptäcktes den första asteroiden av italienaren Giuseppe Piazzi som då var chef för observatoriet i Palermo på Sicilien. Asteroiden döptes till Ceres efter den romerska åkerbruksgudinnan. Därefter upptäckte han ytterligare tre asteroider som fick namnen Pallas, Juno och Vesta. Sedan upptäckten av Ceres har en mängd asteroider upptäckts, men Ceres är den största och kallas numera för dvärgplanet precis som Pluto.