Hur mycket vet du om vårt planetsystem? Eller om hur man beräknar rymdsonders rörelse? Eller vilka förutsättningar det egentligen finns för liv ute i universum? Frågorna är många och väldigt intressanta. Svaren kan du få om du beslutar dig för att läsa en kortare rymdkurs på något av Sveriges universitet.
Exempelvis Astronomi: Livsbetingelser i universum 7.5 HP som startar på Lunds universitet nu till våren. Det är en kurs som behandlar förutsättningarna för liv på olika platser i universum. Den inleds med en beskrivning av universums uppkomst och utveckling, samt vårt nutida universums egenskaper. Vidare diskuteras uppkomsten av solsystemet och förutsättningar för uppkomsten av liv, utvecklingen från organiska byggstenar till levande celler. Livets uppkomst och utveckling på jorden beskrivs och möjligheten till liv på andra platser i och utanför vårt solsysten diskuteras.
En annan spännande kurs till våren är Planetsystem och rymdsonder 7.5 HP på Göteborgs universitet. Den behandlar vår nuvarande kunskap om planetsystemet och dess tillblivelse, med tonvikt på en grundläggande fysikalisk förståelse av planeternas egenskaper. Den beskriver även hur rymdsonder fungerar och hur de används för att utforska planeterna. Den celesta mekaniken med vars hjälp planeters, kometers och rymdsonders rörelser kan beräknas är en viktig del av kursen.
Men vi kan även fresta med en lång rad andra lockande kurser inför våren:
Rymdmaterial
Omborddatorer för rymdfarkoster
Dynamik för rymdfärder
Astrobiologi och molekyler i rymden
Ps. Alla dessa kurser startar inte nu till våren, men de är ändå väl värda att läsa mer om. Det är även de två utbildningar som vi berättade om igår; Rymdfarkostdesigner och Civilingenjör rymdteknik.