Bloggen

Res genom solsystemet i sommar

´
Publicerad
2011-07-28
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

sweden solar system

Har du också glömt boka biljett till en närliggande planet på din lokala turistbyrå för rymdresor? Lugn bara lugn, semestern går att rädda. Tack vare projektet Sweden Solar System (SSS) kan vi besöka alla solsystemets planeter här hemma på jorden.

Projektet Sweden Solar System startades av plasmafysikern Nils Brenning och astronomen Gösta Gahm efter grubblerier om hur man skulle kunna få en känsla för de stora avstånden i världsrymden. Hur långt är det egentligen mellan Solen och Pluto? Alla har vi ju sett miniatyrmodeller av solsystemet men dem ger ingen särskilt bra bild av de verkliga avstånden mellan planeterna.
karta sss
Sweden Solar System är alltså en modell av vårt solsystem placerat här på vår egen planet, i Sverige. Vid en sträckning norrut från Globen, genom Stockholms centrum, faller en efter en av de inre planeterna på intressanta platser. Merkurius hamnar vid Slussen, Venus vid Observatorielkullen där Stockholms första astronomiska observatorium byggdes redan på 1700-talet. Jorden hamnar på Cosmonova vid Naturhistoriska riksmuseet och slutligen hamnar mars i Mörby Centrum och det inre planetsystemet är därmed komplett. Dessa planeter ligger alla tillräckligt nära solen för att vatten ska kunna hållas över fryspunkten. Dessutom har de en fast yta att landa på och en tyngdkraft av samma storleksordning som jordens.

I boken Solsystemet i tid och rum beskrivs de här inre planeterna som solsystemets innerstad. Alla ligger även lägligt vid varsin tunnelbanestation i Stockholm, så de är inte speciellt krångligt att besöka dem.

Solsystemet i tid och rum
Vidare norrut hamnar Jupiter på Arlanda, Saturnus i Uppsala, Uranus i Gävletrakten, Neptunus i Söderhamn och sist och också mins Pluto i Delsbo.

Vid de flesta platser finns en modell av planeten som är placerad på det verkliga avståndet från solen. Så förutom att man får besöka en spännande plats kan man även ta en titt på en planetmodell.

globen och merkurius

Bild: Globen som symboliserar solen och modellen av Merkusius utanför Stockholms stadsmuseum, foto Annah Wirgén.

 

På Sweden Solar Systems hemsida finns mer information, fler bilder och vägbeskrivningar till samtliga ”planeter”.

Om du besöker någon av platserna där ute i sommar får du gärna skicka in en bild hit till oss på red@rymdkanalen.se