Arctic Weather Satellite - uppdraget

AWS logotyp
ESA
´
Publicerad
2024-05-30
Dela artikel:

AWS är en vädersatellit som finansieras av Europeiska Rymdorganisationen (ESA). Satelliten är tänkt att sändas upp i juli år 2024 och strax därefter börja skicka observationsdata till ett antal olika markstationer i Europa. AWS kommer gå i en solsynkron polär bana på 600 kilometers höjd. Varje varv runt jorden kommer ta 97 minuter.

Som vädersatellit går AWS uppdrag ut på att samla in data om fukt- och temperaturförhållanden i atmosfären den passerar över. Via satellitens avancerade mikrovågsradiometer kommer den särskilt kunna få fram högupplöst data om isbildning djupt inne i molntäcken, vilket äldre vädersatelliter inte är så bra på. Sådan data är intressant för både klimatforskare och meteorologer.

AWS bana är annorlunda från många andra satelliter. Vissa vädersatelliter är geostationära, vilket innebär att de ligger ovanför ekvatorn och roterar runt jorden i samma hastighet som jorden roterar runt sin egen axel. De bevakar alltså samma punkt på jorden hela tiden, som om de stod stilla i himlen.

En viktig del av AWS uppdrag är därför att samla in observationsdata från de arktiska regionerna. Men AWS omloppsbana över polerna kommer också låta satelliten mäta och samla in data över resten av jordklotet. AWS observationsdata kommer göras tillgänglig via Eumetsat:s distributionsvägar. 

AWS ska också fungera som ett test för projektet EPS-Sterna. Detta är ett möjligt framtida Eumetsat/ESA-projekt som går ut på att bygga en hel konstellation av vädersatelliter med samma design som AWS.