Europas eget navigeringssystem

Europas eget satellitnavigeringssystem, Galileo, har sedan den första satelliten sändes upp år 2011 blivit världens mest exakta navigeringssystem och levererar noggrannhet på meternivå, tillgängligt varsomhelst på jorden.
´
Publicerad
2018-05-16
Uppdaterad
2021-12-02
Dela artikel:

Det är inte många som tänker på att GPS är ett amerikanskt varumärke medan samlingsnamnet för själva tekniken egentligen är GNSS som står för Global Navigation Satellite Systems. Galileo är det europeiska systemet som ägs av EU, utvecklas av ESA och driftas av EUSPA. Det är det enda systemet som inte är privatägt och data är fritt att använda för alla. Det ryska navigationssystemet heter Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema (GLONASS) och det kinesiska Beidou. Moderna telefoner och andra mottagare i Europa kan koppla upp till flera av de globala systemen för att nå så stor exakthet som möjligt, speciellt i urbana miljöer. Det finns idag mer än 2 miljarder smartphones med kapaciteten att motta signaler från Galileo.

Idag finns det 22 Galileo-satelliter i omloppsbana 23 222 km över våra huvuden och där varje satellit har en omloppstid på cirka tolv timmar. Satelliterna i rymden stöds av ett globalt så kallat marksegment som håller kontakt med satelliterna. Det är lika viktigt med ett välfungerande system på marken som i rymden för att få allt att fungera som det ska. Vid den svenska rymdbasen Esrange utanför Kiruna finns en av Galileos huvudstationer för kontroll av satelliterna samt en station som mäter och utvärderar den mottagna Galileosignalen med syftet att för att förbättra precisionen i positioneringen.

Under 2021 och 2022 kommer ytterligare totalt sex satelliter sändas upp och utöka den befintliga konstellationen, allt som allt ska Galileo ha 30 aktiva satelliter när konstellationen är fullständig. En ny generation av Galileo-satelliter, med förbättrade navigeringssignaler och kapacitet, är redan under utveckling och uppsändningarna förväntas starta 2025.

Läs mer om Galileo på ESA:s webb