Rymdstyrelsens Rymddag

På onsdagen den 17 april samlades stora delar av Sveriges rymdsektor i Rymdstyrelsens lokaler i Solna. Under en heldag diskuterades varför just rymdområdet är viktigt och vilka satsningar som behöver göras för att Sverige ska fortsätta vara en stark och konkurrenskraftig rymdnation.
Vintergatan
ESO/S. Brunier
´
Publicerad
2024-04-23
Dela artikel:

I sitt anförande talade rymdminister Mats Persson bland annat om att Sverige nu skrivit på Artemisavtalet som innehåller ett antal principer för utforskning av och uppförande i rymden. Att Sverige undertecknat avtalet innebär även möjligheter att delta i det internationella USA-ledda månprogrammet Artemis. Inom Artemis ska människan inom bara ett par år återvända till månen och där etablera en permanent närvaro med både rymdstation och bas på ytan. Allt för att driva på den tekniska utvecklingen och skapa möjligheter att fortsatt utforska vårt solsystem.

- Sverige har en avancerad rymdsektor och samhällsnyttan med rymdforskning och rymdverksamhet har ökat i betydelse. Genom att ansluta oss till Artemisavtalets principer stärker Sverige såväl det strategiska partnerskapet med USA på rymdområdet som svensk rymdforskning och rymdindustri, vilket i sin tur också stärker Sveriges totalförsvarsförmåga, sade Mats Persson om avtalsskrivandet.

Utöver rymdministern fanns både Sveriges överbefälhavare Micael Bydén, Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman, Försvarsmaktens rymdchef Ella Carlsson och Sveriges två astronauter Christer Fuglesang och Marcus Wandt på plats.

 - Jag tycker att det har varit mycket givande att få belysa olika områden inom rymd från olika perspektiv. Alltid positivt att rymdministern var på plats och gav sin syn på utvecklingen inom rymdområdet, säger Anna Rathsman om dagen.

Vill du höra mer från bland annat rymdministern och Anna Rathsman från dagen så kan du göra det i det senaste specialavsnittet av podcasten Har vi åkt till Mars än? som var på plats och tog pulsen på rymdsverige.

Avsnittet hittar du här