Marcus Wandts besättning på sverigebesök

De övriga i besättningen på Axiom Mission 3, inom vilken Marcus Wandt flög till den internationella rymdstationen tidigare i år, är just nu på besök i Sverige.
Ax-3 besättningen på plats i Flygvapenmuseet i Linköping.
Rymdstyrelsen
Ax-3 besättningen på plats i Flygvapenmuseet i Linköping. Från vänster: Alper Gezervavci (Turkiet), Walter Villadei (Italien), Marcus Wandt och Michael Lopez Alegria (USA).
´
Publicerad
2024-08-26
Dela artikel:

I veckan välkomnas besättningen från rymduppdraget Axiom Mission 3 (Ax-3) till Sverige för ett intensivt program som sträcker sig över flera dagar. Det är astronauterna Michael Lopez Alegria, Walter Villadei, och Alper Gezervavci som besäker Marcus Wandt på hemmaplan. Tidigare resor har gjorts både i USA och i Turkiet. Programmet inleddes den 25 augusti med ett besök i Linköping där de bland annat deltog i en middag på Flygvapenmuseum tillsammans med representanter från Saab, Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman och andra nyckelpersoner inom svensk rymdindustri.

Under sin vistelse kommer besättningen att få en djupare inblick i svensk teknologi och innovation, med ett besök hos Saab i Linköping som en av höjdpunkterna. Marcus Wandt är innovationschef på Saab och har jobbat på företaget sedan 2014.

Besättningen besöker även Linköpings universitet där de möter studenter och deltar i en frågestund, följt av ett stopp i Norrköping där de besöker Visualiseringscenter. Besöket avslutas i Stockholm där Astronomisk Ungdom arrangerar ett evenemang där besättningen presenterar Ax-3-uppdraget och deltar i en frågestund med ungdomar och studenter som brinner för rymdforskning. De kommer även möta studenter på KTH samt representanter från regeringen på Regeringskansliet.

Detta besök belyser inte bara Sveriges starka rymdindustri, utan också landets ambition att vara en ledande aktör inom rymdforskning och innovation.