Rymdstyrelsen arbetar mot en mer jämställd framtid för rymdsektorn

I slutet av oktober samlades UNOOSA (United Nations Office for Outer Space Affairs) Space4Women Expert Meeting för att diskutera jämställdhet inom rymdsektorn. Rymdstyrelsen fanns på plats ni som arbetar inom rymdsektorn kan vara med och bidra till en bättre förståelse inom området.
Kvinnor i rymdsektorn
UNOOSA/CSA
´
Publicerad
2023-11-09
Dela artikel:

Globalt sett utgör kvinnor endast 20 % av arbetskraften inom rymdsektorn.

För att främja jämställdhet inom detta område arrangerade UNOOSA (United Nations Office for Outer Space Affairs) Space4Women Expert Meeting, i samarbete med den kanadensiska rymdorganisationen. Mötet hölls förra veckan (30 oktober - 3 november 2023) i Montreal och samlade 69 deltagarna från 37 olika länder. Deltagarna, som representerade en mångfald av erfarenheter och kulturer inom rymdsektorn, utbytte kunskap, expertis och skapade ett nytt nätverk.

Tre handläggare från Rymdstyrelsen deltog och tillsammans har denna diverse grupp av rymdexperter arbetat på ett Toolkit som syftar till att stärka det globala rymdsamhällets kapacitet att integrera jämställdhetsinsatser och därmed adressera systemisk könsobalans i sektorn. Detta Toolkit kommer att erbjuda enkla och praktiska exempel för att hjälpa dem som arbetar inom rymdsektorn att anpassa jämställdhetsintegreringen efter sina unika förhållanden. Den slutliga versionen kommer snart att finnas tillgänglig på Rymdstyrelsens webbplats.  

Om ni som arbetar inom rymdsektorn vill bidra till en bättre förståelse av mångfald inom området, kan ni delta i den här enkäten: Diversity in Space Research (qualtrics.com). Den leds av en forskare från Australian National University och tar cirka 10-15 minuter att slutföra.

Vi på Rymdstyrelsen ser fram emot att fortsätta arbeta mot en mer jämställd rymdframtid.