Följ uppsändningen av astronauten Marcus Wandt på plats i Florida

Nu kan medier anmäla sitt intresse att följa uppsändningen av Sveriges nästa astronaut på plats i Florida. Datum för uppsändningen är idag satt till den 10 januari 2024. Sista datum för ackreditering är fredag den 24 november.
Kennedy Space Center
Jonas Appelberg
´
Publicerad
2023-11-08
Dela artikel:

I början av januari kommer Sveriges nästa astronaut Marcus Wandt inleda sin resa mot den internationella rymdstationen. Uppsändningen sker från Kennedy Space Center i Florida med raketen Falcon 9 från det amerikanska företaget SpaceX.

Vi på Rymdstyrelsen kommer att vara på plats i Florida för att bistå medier med det praktiska samt intervjuförfrågningar. Utöver representanter från rymdsektorn, däribland Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman, Sveriges första astronaut Christer Fuglesang och internationella partners, kommer även Utbildningsminister Mats Persson finnas på plats.

Det kommer även finnas en möjlighet att delta som press på ett seminarium Rymdstyrelsen arrangerar på House of Sweden i Washington DC dagarna innan uppsändningen. Här kommer såväl Mats Persson som representanter från svensk och internationell rymdsektor också närvara.

Ett detaljerat program kommer att distribueras till medier närmare uppsändningen.  

Ackreditering

I nuläget jobbar man mot att uppsändningen ska ske den 10 januari, detta är dock ett datum som kan ändras. Vi uppmanar alla att boka flyg och boende redan nu men att man tar höjd för att datumet kan ändras en eller ett par dygn framåt eller i värsta fall veckor. Datumet kommer bli säkrare ju närmre vi kommer uppsändningen.

Datumet för uppsändningen påverkar inte processen för ackreditering. För att få access till Kennedy Space Center måste man skickat in sin ansökan senast den 24 november.

Det är NASA som ger tillträde till Kennedy Space Center och ackrediteringen sköts av Axiom Space.

·         Formulär för ackreditering

·         Instruktioner för ackreditering

Checklista – press på Kennedy Space Center

Utöver pressackrediteringen finns ett par andra saker man som svensk journalist bör tänka på om man vill följa uppsändningen på plats i Florida.

1.      Inresande medier behöver skaffa ett så kallat I-visa till USA. Det räcker inte med ett vanligt ESTA.

2.      Hyrbil är en stark rekommendation då det krävs för att ta sig runt obehindrat samt ta sig från Orlando ut till kusten. Det finns allmänna kommunikationer men de är högst begränsade.  

3.      Som ackrediterad press kommer man behöva hämta ut två olika brickor man sedan ska ha på sig synligt under hela vistelsen på Kennedy Space Center. Dessa hämtas från två separata platser som kommer finnas hänvisade till om man blir ackrediterad.

4.      Räkna med vänte- och transporttid. Som internationell press kommer man inte kunna röra sig fritt inne på Kennedy Space Center utan behöva förhålla sig till transporter arrangerade av NASA.

5.      Tv-team måste planera sin bevakning och följa tider och regler för exempelvis uppsättning av externa kameror, tält och annat.

6.      Planera in reservdag eller flera dagar ifall uppsändningen inte går som planerat. Varje uppsändning kommer med en rad alternativa tider om vädret skulle vara dåligt eller om det skulle uppstå något annat problem som gör att man måste ställa in en planerad tid.

7.      Notera när Axiom och ESA håller sista pressmöte med besättningen inför uppfärd. Planera in intervjuer med astronauterna enligt schema som kommer distribueras till ackrediterade journalister.

8.      Pressmöte kommer ske i presscentret direkt efter uppsändningen.

9.      Presscentret har drygt 30 sittplatser med tillgång till el och internet. Bäst är ändå att ta med sig eget mobilt internet då den trådlösa anslutningen inte går att lita på.

10.  De stora amerikanska medierna har egna byggnader vid sidan av presscentret.

11.  Ingen förtäring finns vid presscentret, enbart automater för vatten & snacks.