GaiaNIR Projekt

Vår galax innehåller många olika typer av stjärnor och planeter, interstellär gas och stoft och mörk materia. Dessa komponenter är vitt spridda i ålder, vilket återspeglar deras bildningshistoria och i rymden, vilket återspeglar deras födelseplats och efterföljande rörelse. Objekt i galaxen rör sig i en mängd olika banor som bestäms av gravitationskraften och har komplexa fördelningar av olika stjärntyper, vilket återspeglar stjärnbildning och gastillväxthistoria. Att förstå alla dessa aspekter i en sammanhängande bild uppnås delvis av Gaia, som undersöker omkring 1% av galaxen och som fortfarande pågår idag. Men mycket mer kan göras genom att använda nära infrarött (NIR) ljus för att se genom damm och gas för att avslöja de dolda områdena i galaxen.

En ny all-sky Near InfraRed astrometrisk mission (GaiaNIR) kommer att expandera och förbättra Gaias vetenskap och är avgörande för att penetrera mörka områden och för att observera i sig röda föremål. Det nya uppdraget syftar till att undersöka omkring 12 miljarder stjärnor i galaxen, och avslöja viktiga nya regioner som skyms av interstellär gas och damm samtidigt som noggrannheten hos tidigare Gaia-resultat förbättras. Uppdraget kommer att utforska galaxen, särskilt de mycket viktiga dolda regionerna, för att avslöja naturens sanna komplexitet och skönhet i rörelse. Ny detektorteknik ökar nu möjligheten att även gå djupare än Gaia. Detta tillåter oss nu att ompröva att lägga till en radiell hastighetsspektrometer för spridning i syfte att mäta miljarder radiella hastigheter.
2019 tillkännagav ESA nästa planeringscykel för deras långsiktiga vetenskapsprogram, kallat Voyage 2050. Programmet efterlyste vitböcker som beskriver nya idéer för framtida teman för vetenskapsuppdrag. I juni 2021 satte Voyage 2050 äntligen segel, med ESA som hade valt sina framtida teman för vetenskapsuppdrag. Vårt förslag om All-Sky Visible and Near Infrared Space Astrometry har valts ut som ett av två möjliga teman för ett framtida Large Class-uppdrag för ESA eller som ett Medium Class-uppdrag med internationella partners.

I denna ansökan söks stöd för att Lund-teamet ska anställa ytterligare en forskare på 0,5 FTE för att stödja förslagsstudier för GaiaNIR. Övriga 0,5 FTE av personens lön kommer från bidragsansökan 2023-SNSA-X för att stödja Gaia-projektet. Således skulle den nya personen arbeta på både Gaia och GaiaNIR och hjälpa till att överföra kunskapen från ett enastående projekt till framtida uppdraget.

Dnr
2023‐00154
Projektledare
David Hobbs
Organisation
Lunds universitet
2024
598 kkr
2025
622 kkr
2026
647 kkr
Totalt beviljat bidrag
1 867 kkr