Stöd till COMPASS (M-MATISSE ESA M7) Fas A

Mars–Magnetosphere ATmosphere Ionosphere and Space-weather Science (M-MATISSE) är en kandidat för ESA M7-missionen. Den ska genomgå en fas-A-studie tillsammans med två andra missioner. Genom att leda instrumentkonsortiet Combined Magnetic and Plasma Sensor Suite (COMPASS) har Sverige en stor påverkan i missionen. Här specificerar vi kostnaderna i samband med vårt deltagande i denna fas-A-studie. Som en del av studien före fas A (fas 0) genomförde ESA en teknisk studie vid deras Consolidated Design Facility vid ESTEC, tillsammans med utvärderingar av missionen och dess vetenskapliga värde till ESA. Resultaten av denna process var positiva och ledde till M-MATISSE
rekommendation till SPC för fortsatt studie i fas A. Därför tar vi inte upp M-MATISSE- eller COMPASS-vetenskapsmålen ytterligare i detta förslag.

Sveriges enda bidrag till M-MATISSE sker via COMPASS-konsortiet, där IRF Uppsala är PI-institutet och Uppsala och Kiruna står för bygget av nyckelhårdvara. COMPASS-mätningar kommer att vara i behov för i stort sett alla vetenskapliga mål för M-MATISSE. Vi inser att de beräknade kostnaderna för hela projektet är höga för Sverige, och vi förbinder oss därför att minska dem där det är möjligt. Detta kan behöva en design-to-cost-strategi för 3DVI, i synnerhet, där dess status som en ny utveckling uppenbarligen inkluderar en (kontrollerad) grad av osäkerhet. Designförbättringar tillsammans med förfining av uppdragskraven kan fungera som ett sätt att minska kostnaderna där det är möjligt inom uppdragsramen. 3DVI är dock en direkt uppföljning av den interna utvecklingen av en Faraday Cup-sensor på IRF, som löper bra.

Dnr:
2023-00434
Projektledare:
David Andrews
Organisation
Institutet för Rymdfysik, IRF
2024
921 kkr
2025
784
2026
400 kkr
Totalt beviljat bidrag
2 105 kkr