Integrerade och konsekventa havsvariabler för bättre satellitbaserade uppskattningar av luft-havsflöden

Jordens stora havsyta är avgörande för viktiga processer som bestämmer det regionala och globala vädret och klimatet. Vatten kommer in i havet genom avrinning och regn och avdunstar i atmosfären som vattenånga. Koldioxid som släpps ut av våra industrier absorberas av havet vilket reglerar den globala uppvärmningen. En del av solstrålningen absorberas medan andra delar reflekteras av havsytan. 

Vind som verkar på havsytan gör att strömmar och vågor bildas tillsammans med turbulenseffekter i havet och atmosfären. Dessa vindar, vågor och strömmar har en signifikant effekt på utbytet av energi och massa mellan havet och atmosfären, så kallade luft-havsflöden. Det finns för närvarande ingen metod för att mäta havsytans vindar, vågor och strömmar med hög  rumsupplösning över stora rumsliga och tidsmässiga skalor. Nuvarande metoder att beräkna luft-havsflöden i klimatmodeller är därför beroende av bristfälliga parametriseringar av dessa småskaliga effekter. 

Flödesmätningar från mätmaster och instrument vid och i havet ger lokal information om luft-havsflöde, vindar, vågor, strömmar och kemiska koncentrationer i vattnet. I detta projekt vill vi mäta havsytans vindar, vågor och strömmar med satellitradar. Radarmätningar är mycket känsliga för havsytans form och rörelse och har förmågan att ge observationer av vågor och strömmar med små rumsupplösningar över stora områden under flera år. 

Med den insamlade datan kan förhållandet mellan luft-havsflöde och radarobservationer av vindar, vågor och strömmar studeras. Att utöka dessa observationer med radarobservationer från satelliter kommer att erbjuda hög rumsupplösning över stora områden. Dessa nya mätningar kommer att ingå i nya uppskattningsmetoder för att kvantifiera luft-havsflödet, vilket förbättrar vår förståelse för viktiga processer och länkar i klimatsystemet.

Det övergripande syftet med detta projekt är att kvantifiera den roll som småskaliga havsströmmar och vågor spelar i havs-atmosfärutbytet med det drivande målet att förbättra luft-havsflödesuppskattningar och därmed förbättra väder- och klimatprognoser. 

Dnr
2023-00177
Projektledare
Anis Elyouncha
Organisation
Göteborgs universitet
2024
1 094 kkr
2025
1 137 kkr
2026
1 367 kkr
2027
1 405 kkr
Totalt beviljat bidrag
5 199 kkr